Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Třebíč
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.05.2010 13:01:29

Obstrukce ODS brání pomoci obcím

Obstrukce ODS brání pomoci obcím

Starostové z okolí Dukovan usilují o finanční dotace ze zisků ČEZu

Jaderná elektrárna Dukovany. To byl pojem na který jsme v 70. a 80. letech minulého století hleděli s obavami, ale také s nadějemi. Obavy se ukázaly jako liché, naděje přinesly mnoho pracovních příležitostí, město Třebíč se rozrostlo o téměř ¼ obyvatel, změnila se struktura města i některých obcí, region začal vzkvétat.

Leč, kde ty loňské sněhy jsou. Stavba je dávno dokončena, stavebníci již dávno nejsou zapotřebí, JE šlape jako hodinky, potřebuje jenom techniky, ostrahu a kuchaře a z původního hospodářského vzestupu, zbyla jenom zašlá sláva.

Chladící věže ční nad krajinou, a ačkoliv jsou naprosto neškodné, odrazují případné investory a zájemce o turistický a rekreační trh. Starostové obcí, kteří se sdružili v tzv. Energoregion si tuto situaci velmi dobře uvědomují a jako správní starostové mají starosti, co bude dále. Jak zvýšil atraktivitu tohoto regionu, jak zlepšit infrastrukturu obcí, získat pracovní příležitosti a dát lidem naději v lepší život v této věžové krajině. Již delší dobu usilují o finanční dotace ze zisků ČEZu, které by byly jakousi satisfakcí za menší atraktivitu života v obcích kolem JE Dukovany.

Po několikahodinových diskuzích s mnoha dotčenými starosty jsem se ujal této myšlenky a spolu s poslancem za jihočeský kraj Vítězslavem Jandákem a dalšími poslanci jsme předložili návrh zákona, který by stanovil pravidelné roční příspěvky obcím, ležícím v tzv. havarijní zóně. Tyto kompenzační příspěvky by se vypočítaly podle počtu obyvatel a rozsahu katastru jednotlivých obcí a pohybovaly by se v řádu statisíců až miliónů Kč. Podobný návrh podal i senátor Jonáš, lišili jsme se pouze v myšlence z čeho by se tento příspěvek vyplácel. Senátní návrh vycházel z rozpočtu, což v tuto chvíli považuji za méně reálné, náš návrh byl postaven na částce, která by byla vyplácena z atomového účtu, do kterého ČEZ ročně ukládá asi 1,3 mld. Kč. Požadovaná částka by ročně zkrátila tento příspěvek o pouhou desetinu.

Naděje na schválení tohoto zákona byla poměrně velká, našla se podpora celé sociální demokracie a většiny menších stran. ODS bohužel svými obstrukcemi zabránila včasnému doprojednání tohoto zákona. Obce na Vysočině se tak stávají další obětí nesmyslných a škodlivých obstrukcí ODS. Energie, kterou všichni potřebujeme, se někde vyrobit musí, je proto spravedlivé podpořit obce, v jejichž blízkosti se toto zařízení nachází. Snad to časem pochopí i česká pravice. Nezbývá, než to zkusit znovu po volbách.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama