Mgr. Hynek Fajmon

  • ODS
  • Lysá nad Labem
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2011 10:07:13

Zrušme podporu biopaliv, snížíme tak ceny potravin

Zrušme podporu biopaliv, snížíme tak ceny potravin

Vystoupení v diskusi týkající se rostoucích cen potravin.

Vážený pane předsedo, dámy a pánové,

pokud chceme skutečně seriozně diskutovat o rostoucích cenách potravin, neměli bychom se vyhýbat ani pro někoho možná nepříjemné otázce nakolik tomuto negativnímu vývoji Evropská unie sama napomáhá.

Všichni analytici komoditních trhů se shodují na tom, že potravinářské komodity zdražují především díky působení dvou faktorů.

Prvním je masivní tištění nových peněz, které se v posledních měsících děje v USA a EU. Právě příliv těchto peněz na trhy tlačí ceny potravinářských i jiných komodit vzhůru. Na vině zde tedy nejsou "spekulanti", jak tvrdí zpráva o které dnes diskutujeme, ale chybná politika americké, evropské a dalších centrálních bank.

Druhým faktorem tlačícím ceny potravin vzhůru je potom politika EU a USA nutící spotřebitele k stále většímu využívání biopaliv. Nesmyslné závazky, které na sebe EU i USA v této oblasti uvalily, jsou zdrojem prudkého růstu objemu nepotravinářských komodit pěstovaných na zemědělské půdě.

V důsledku toho je pro produkci potravin využíváno stále méně zemědělské půdy a výsledkem jsou logicky rostoucí ceny potravin. I zde tedy leží odpovědnost na EU a USA a na jejich chybné politice.

Pokud tedy chceme přispět ke snížení světových cen potravin, musíme zrušit naši současnou nesmyslnou politiku podpory biopaliv.

Děkuji Vám za pozornost
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama