Mgr. Ing. Ivana Řápková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.03.2013 13:17:34

Mediální neobratnost nebo freudovské přeřeknutí pana Mládka?

Mediální neobratnost nebo freudovské přeřeknutí pana Mládka?

„Střední stavy, malý průmyslník, malý obchodník, řemeslník a rolník, ti všichni bojují proti buržoazii, aby zachránili před zánikem svou existenci jako střední stavy."

 „Nejsou tedy revoluční, nýbrž konzervativní. A nejen to, jsou reakční, snaží se otočit kolo dějin zpět.“ Ne, to nejsou slova ekonomického experta ČSSD a jejího stínového ministra financí Jana Mládka. Je to citát z Manifestu komunistické strany pánů Marxe a Engelse. Nicméně duch uvedeného citátu s duchem nedávného výroku pana Mládka na sjezdu ČSSD zajímavě konvergují. Mládek se následně několikrát omluvil s tím, že jeho výrok o živnostnících coby parazitech byl jen jeho mediální neobratností.

Dřívější výroky pana Mládka na adresu živnostníků, například o tom, jak se vyhýbají placení daní (v Hospodářských novinách v listopadu minulého roku), jej však usvědčují spíš z freudovského přeřeknutí, než z mediální neobratnosti. Stínový ministr financí se totiž dlouhodobě zaobírá myšlenkou, jak zatopit těm, kteří se „snaží otočit kolo dějin zpět“, tedy živnostníkům. Plánuje jim jednoduše zvýšit daně. Což o to, podobné metody jsou u levicového ekonoma vcelku očekávatelné. Ale pan Mládek mluví především o tom, že své budoucí kroky namířené proti OSVČ hodlá činit v zájmu zaměstnanců. Tak to je opravdu zajímavá myšlenka.

Pan ekonomický expert má zřejmě na mysli ty zaměstnance, kteří přijdou o svá místa v důsledku likvidace jejich zaměstnavatelů. To není strašení. Stačí se podívat o pár let zpátky na období vlády paroubkovské ČSSD a zjistíme, že v té době ukončily svou činnost tisíce OSVČ. A ačkoliv se za Mládkovy výroky omlouval i předseda sociálních demokratů Sobotka, je zřejmé, že v jeho straně by se našlo mnohem víc lidí, kteří s Mládkovým pohledem na „maloburžoazii“ spíše souhlasí.

Nakonec i sám Sobotka prozradil, že ČSSD chystá po vyhraných volbách progresivní daň, kterou jako jeden z hlavních nástrojů revoluce zdůrazňují i Marx s Engelsem. Mládkovi na sjezdu zkrátka jen ujelo to, o čem sní celá oranžová strana: zlikvidovat střední stav. Mládkův lapsus je varováním pro všechny, kteří ještě nejsou připravení si zpívat „Kupředu, levá!“.

 Převzato z blogu poslankyně Ivany Řápkové na internetovém serveru www.blog.idnes.cz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama