Mgr. Ing. Ivana Řápková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2013 16:50:25

Proč by dostavba R7 měla být prioritou?

Proč by dostavba R7 měla být prioritou?

Současná strategie ministerstva dopravy na výstavbu dopravní infrastruktury v ČR nepočítá s dostavbou rychlostní silnice R7 z Prahy do Chomutova, respektive na hranice se Spolkovou republikou Německo.

Hlavním důvodem je nedostatek finančních prostředků. Přednost dostaly jiné silniční projekty.

Toto rozhodnutí ministerstva dopravy se obyvatelům Lounska, Žatecka, Mostecka a Chomutovska oprávněně nelíbí. Silnice č. 7 je frekventovanou spojnicí mezi Prahou a jižní částí Ústeckého kraje a také se sousedním Saskem, což znamená, že po ní denně projedou desetitisíce aut včetně těžkých kamionů. V úsecích, kde je silnice tvořena pouze dvěma pruhy, tak dochází ke zpomalování dopravy a navíc je kvůli tomu silnice dost nebezpečnou, což potvrzují i stovky dopravních nehod včetně těch smrtelných.

V původních plánech se přitom s dostavbou R7 na čtyřproudovou komunikaci počítalo již do roku 2020. Tyto plány měly své opodstatnění, protože vysokokapacitní silnice měla přispět k zajištění kvalitní dopravní obslužnosti průmyslových zón v regionu s vysokou mírou nezaměstnanosti. Dobudování silnice bylo i lákadlem pro budoucí investory pro jednu z největších průmyslových zón v České republice, tedy pro Triangle, ležící na hranicích tří okresů. Kvalitní dopravní infrastruktura je základem pro rozvoj našich měst a podnikání v nich a může výrazně přispět k snižování nezaměstnanosti v regionu.

Neméně důležitý je i fakt, že silnice č. 7 je spojnicí mezi naším regionem a Saskem, kde se u Chemnitz napojuje na německou dálniční síť. Pokud by neměla být zkapacitněna, naruší to plány dostavby silničního tahu v Německu, kde prozatím stavební práce pokračují.

Domnívám se, že ministerstvo dopravy by mělo svou strategii ohledně dostavby R7 ještě zvážit. Náš region si zaslouží, aby jeho rozvoji byla věnována pozornost. V opačném případě se totiž jen těžko může vypořádat se zátěží restrukturalizace průmyslu, která zde od devadesátých let minulého století probíhá. 

Text převzat z blogu na www.idnes.cz poslankyně Mgr. Ing. Ivany Řápkové

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama