Mgr. Ivana Levá

  • Starý Plzenec
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2012 18:23:02

Prezidentské veto české kinematografii

Prezidentské veto české kinematografii

Prezident vetoval zákon o audiovizi. Proč? Považuje za nesprávné dotovat podnikatele ve filmovém průmyslu, dělat z filmových producentů privilegovanou skupinu.

Souhlasila bych s ním, kdyby se bez dotací natáčely filmy i jinde ve světě. Tak tomu ale není. Každý významný evropský stát podporuje vlastní tvorbu, třebaže je mnohdy dražší než nákup filmů ze zámoří. Ve Francii se nad podporou domácí produkce nikdo nepozastavuje a legislativa účinně pomáhá.  

 Rozpočet ministerstva kultury je tak žalostně nízký, že bez nových zdrojů nelze dál. Pan prezident správně poukazuje na nedostatečnou podporu i jiných součástí kultury, např. české literatury. Souhlasím, ale proč potom vláda nevyslyšela volání po nižší sazbě DPH na knihy, především pak na učebnice? V kultuře chybí peníze, kam se jen podíváme. Lidé v muzeích, galeriích, knihovnách pracují za nízké mzdy, herci přebíhají ze seriálu do seriálu a ani ta nejlepší baletka Národního divadla ze své mzdy rozhodně nezbohatne.

 Filmová branže dává pracovní příležitosti nejen hercům a režisérům, ale mnohým dalším profesím – uměleckým kovářům, truhlářům, sklářům, čalouníkům, dekoratérům, filmovým technikům, zvukařům, odborníkům na zvláštní efekty, zvukařům, animátorům, kameramanům…  Podporou filmového průmyslu podporujeme i zaměstnanost, a to je pro nás, komunisty, velmi důležité. Proto jsme pro zákon hlasovali. Kéž by podobný vznikl tehdy, když padala jiná průmyslová odvětví, např. sklářství. Nechceme naše filmové tvůrce dostat do stejné situace jako zemědělce. Jak se mají měřit se zahraničím, když jejich domácí podpora je minimální?

 Ve filmovém světě může naše republika využít kvalifikovanou pracovní sílu s velkými zkušenostmi ve prospěch propagace vlasti v zahraničí. Z toho pak těží cestovní ruch, hotely, restaurace atd. Český film má dobrý zvuk především doma, v ČR. Stal se součástí kulturního dědictví, které zde zanecháme příštím generacím. Proto klub KSČM zákon opětovně podpoří.

 Ivana Levá, poslankyně Parlamentu ČR a stínová ministryně KSČM pro resort kultury
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama