Mgr. Jan Farský

  • STAN
  • Semily
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2020 14:03:29

Navrhujeme přesunout úřady z Prahy do regionů

Navrhujeme přesunout úřady z Prahy do regionů

Námi předložený návrh na přesun 15 centrálních úřadů do jednotlivých regionů, který jsme představili na konci září, jsme dnes předložili do Poslanecké sněmovny.


Návrh Jana Farského (STAN) počítá se vznikem více než 4 300 nových pracovních míst, což povede z dlouhodobého hlediska ke značnému posílení regionů. Schválením těchto kroků dojde zároveň k odlehčení už tak zatížené české metropoli. Podporu tohoto návrhu již dříve přislíbili regionální politici napříč politickým spektrem i odborníci.

Podle Jana Farského, předkladatele návrhu, se v současné době stále prohlubuje již tak velký rozdíl mezi Prahou a zbytkem republiky. Přesun úřadů bude mít podle něj z dlouhodobého hlediska pozitivní důsledky na celou společnost. Dosavadní systém má vliv na kvalitu i dostupnost služeb, rozdíly v počtu dosaženého vzdělání obyvatel i mezd. V případě schválení dojde k oboustranným výhodám. Úřady přesunuté do krajských měst pomohou v regionech.

„V regionech naleznou úřady i dostupnější pracovní sílu. Sehnat kvalitní odborníky, ať už právníky, inženýry či pracovníky v IT, je v hlavním městě čím dál obtížnější. Zmenšení rozdílů mezi regiony je výhodné pro regiony i centrum. Prospěje všem,“ upřesňuje důsledky Jan Farský

Naopak v Praze tím dojde k uvolnění prostor, čímž se bude moci lépe řešit krize bydlení, drahého nájemného. Budovy půjde využít pro poptávku z oblasti kultury či pro využití pro zájem o kanceláře od soukromých společností.

„Přesun se týká 15 úřadů či jejich částí a vytvoření přes 4 300 kvalifikovaných pracovních míst, na jejichž plat půjde více než 2,2 mld. Kč ročně. Takový objem finančních prostředků   zvýší v regionech kvalitu života a udrží v nich vzdělané lidi. Z dlouhodobého výhledu půjde také o pomoc regionálnímu rozvoji kultury, školství, řemeslnictví, všem firmám a podnikatelům ve službách a dalších odvětvích,“ dodává autor návrhu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama