Mgr. Jan Farský

  • STAN
  • Semily
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2020 7:32:00

Současná krize bude mít největší dopad na ty nejslabší

Současná krize bude mít největší dopad na ty nejslabší

Jan Farský (STAN) představil návrhy, které připravil k novele insolvenčního zákona, projednávané na plénu Poslanecké sněmovny. Na části návrhů je shoda napříč politických spektrem a byla schválena na Ústavněprávním výboru.

Jejich přijetí na plénu bude pozitivní signál velké skupině českých občanů, která se dlouhodobě pohybuje na hraně chudoby.

„Nejvíce současná opatření zasáhnou velkou skupinu lidí, která doposud nebojovala o každodenní přežití, ale pohybovala se na hraně chudoby. To jsou lidé v exekucích, insolvencích nebo matky samoživitelky. Dlouhá léta ekonomické prosperity a nízké nezaměstnanosti dokázala tento problém udržet pod pokličkou. Stačí však jeden záchvěv ekonomiky a tito lidé sklouznou do problémů takřka ze dne na den. A není jich málo, což může pro náš stát znamenat vysoké riziko. Právě proto je potřeba těmto lidem nabídnout pomocnou ruku a s předstihem se připravit na to, aby se výše popsaný scénář vůbec nerealizoval,“ říká předseda poslaneckého klubu Jan Farský.

I z toho důvodu Jan Farský připravil několik návrhů, která našly podporu na ÚPV a mají tak šanci projít. Z původního výkopu, přes spolupráci s Kateřinou Valachovou, Patrikem Nacherem, Lukášem Kolaříkem a Markem Výborným, mají některé návrhy šanci projít na plénu sněmovny, což je v poslední době u iniciativy opozice velká výjimka.

„Do poslední chvíle věřím, že se poslanci zachovají zodpovědně a podpoří jednoduché ale velmi potřebné kroky, které dají naději lidem v exekuci i matkám samoživitelkám, že to s pomocí státu zvládnou,“ dodává Farský.

Naše návrhy na pomoc nejslabším v době, na kterých se podílela řada odborníků jako Daniel Hůle, Daniel Prokop, Radek Hábl, Petr Němec a další:

  • Z výkonu rozhodnutí (exekuce) vyjímáme daňový bonus a odstupné. Přijde nám tristní, že daňový bonus lze v exekuci zabavit. Daňový bonus zvýhodňuje rodiče s dětmi a jeho vyjmutí nám přijde fér.
  • Odklad zabírání nemovitostí a zákaz dražeb nemovitostí pro dluh do 100 000 Kč.
  • Ze zákona umožnit při splácení nejprve splácet jistinu, pak až jejich příslušenství.
  • Odklad mobiliárních exekucí. To znamená, aby exekutor v době nemohl vstoupit do dlužníkova obydlí.
  • Zavedení zálohového výživného po dobu trvání krize. Soudy jsou v současné době zahlcené a fungují v omezeném režimu. Lidé mají omezený příjem. To jsou motivace, které mohou plátci alimentů zneužívat k jejich neplacení. Nechceme, aby na to doplatili matky samoživitelky.
  • Zkrácení doby v osobním bankrotu na 3 roky a zrušení 30% hranice na jeho konci. To po nás vyžaduje směrnice EU do července 2021 a není důvod to odkládat.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama