Mgr. Jan Farský

  • STAN
  • Semily
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2019 6:28:00

Vládní změna nominačního zákona je bezzubý paskvil

Vládní změna nominačního zákona je bezzubý paskvil

Poslanecká sněmovna projednává vládní novelu nominačního zákona, která má dle předkladatelů zabránit politickým trafikám. Podle zástupců hnutí STAN jde však o změnu na oko, která naopak může přinést řadu problémů.

 Pokud chceme ukončit praxi tzv. politických trafik, musí být zákon kvalitní a přesný. „Zákon určující pravidla pro obsazování pozic ve státem (spolu) vlastněných společnostech do Senátu dorazil s chybami. Hlavní chybou je, že zákon tak, jak ho napsala vláda, by automaticky vyřazoval z výběrových řízení odborníky a kvalitní manažery, kteří v daném oboru aktuálně působí,“ popsal problémy vládní novely senátor Zdeněk Hraba.

Uchazeči by totiž podle návrhu zákona nesměli být ve střetu zájmu (tedy nemohli by v oboru pracovat) už v době podání přihlášky do výběrového řízení, nikoliv až od okamžiku jejich jmenování do funkce v orgánech právnických osob s majetkovou účastí státu. „Tuto chybu opravují právě mé pozměňovací návrhy, které podpořila Rekonstrukce státu a Senát je přijal,“ dodal Zdeněk Hraba.

Hnutí STAN proto podpoří senátní verzi novely nominačního zákona. „Tato změna nominačního zákona je bezzubá a nic nevyřeší - nedělejme si zbytečné iluze. Naopak by ve znění, v jakém prošla Poslaneckou sněmovnou, mohla způsobit řadu problémů. Z toho důvodu jsem rád, že máme druhou komoru, která dokáže upozornit na takové legislativní paskvily a návrhy upravit do přijatelné podoby,“ odůvodnil podporu senátní verzi předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama