Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2021 8:54:03

Cesta z krize – do konce srpna naočkujeme 70 procent obyvatel

Cesta z krize – do konce srpna naočkujeme 70 procent obyvatel

Radní Jihomoravského kraje včera schválili důležitý dokument Strategie očkování, který podrobně představuje vývoj očkování v následujících měsících.

 Vyplývá z něj, že požadovanou 70 procentní většinu jihomoravské populace nad 15 let budou schopní zdravotníci naočkovat do konce prázdnin, pokud nedojde k zásadní změně v počtu distribuovaných vakcín. „Jsme schopní naočkovat až 18 tisíc lidí za den. A to nepočítáme ještě firmy, soukromý sektor a neziskovky, které se v průběhu zapojí taky,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

Strategii vypracoval a představil krajský koordinátor pro očkování Lukáš Homola. V dokumentu uvádí i přesné počty vakcín v jednotlivých měsících, vychází z informací o plánovaných dodávkách. A počítá i s případnými krátkodobějšími výpadky v distribuci. „Náš cíl je velmi reálný. Pokud přijdou vakcíny, se kterými teď počítáme, tak se to dá stihnout. Strategie počítá se 4 pilíři – nemocnicemi a mobilními týmy, velkokapacitními centry, praktickými lékaři a soukromým a neziskovým sektorem,“ představil strategii doktor Homola.

Velkokapacitní očkovací centra se otevřou ve Znojmě, Břeclavi, Hodoníně, Blansku a Kyjově (ve Vyškově se zatím bude očkovat v prostorách nemocnice), a to od 1. března. Ve stejný čas se konečně do očkování zapojí i praktičtí lékaři a dál se bude očkovat i v nemocnicích a v největším očkovacím centru v kraji – na Brněnském Výstavišti. Kraj počítá i s tím, že ne všichni se z počátku budou chtít nechat očkovat.

„Rozhodli jsme taky, že zanedlouho uděláme plošnou propagační kampaň, chceme přesvědčit lidi, že očkování má smysl. Zatím to totiž vypadá, že stát žádnou takovou kampaň dělat nehodlá, “ dodal hejtman Jan Grolich. Sedmdesát procent obyvatel nad 15 let představuje v Jihomoravském kraji 770 tisíc lidí (vč. 10 % tzv. „přespolních). Dostanou dohromady 1 540 000 dávek vakcín.

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama