Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2021 9:21:00

Vybraných 90 milionů z krajské sbírky poputuje obcím a na poničený majetek

Vybraných 90 milionů z krajské sbírky poputuje obcím a na poničený majetek

Celkem 65 milionů pro tornádem poničené Hrušky, Lužice, Mikulčice, Moravskou Novou Ves a Hodonín, na obnovu poškozeného krajského majetku v zasažené oblasti 25 milionů korun.

 Krajští radní na své středeční schůzi (1. prosince 2021) odsouhlasili návrh poradního sboru na rozdělení 90 milionů korun, které se sešly na transparentním účtu veřejné sbírky kraje na pomoc obcím postiženým červnovým tornádem.

„Děkuji všem, kdo se zapojili do pomoci obcím poničených tornádem, ať už přispěli finančně, nebo se zapojili jako dobrovolníci. Ta vlna solidarity byla neuvěřitelná,“ řekl hejtman Jan Grolich.

Jak následně dodal, o nastavení kritérií pro rozdělení výsledku krajské sbírky se rozsáhle diskutovalo v poradním sboru. Ten tvořili představitelé postižených obcí a kraje. „Po 14,5 milionu korun obdrží Hrušky, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hodonín. Hodně si cením postoje Lužic, kterým přistane na účtu 7 milionů. Jak konstatoval starosta obce, Lužice nebyly postiženy v takové míře jako ostatní obce,“ uvedl hejtman Grolich. Jihomoravský kraj použije 25 milionů korun na poničený majetek v obcích, jako například na hodonínské S-centrum, budovy ISŠ Hodonín a další objekty, které jsou v majetku kraje. Návrh rozdělení krajské sbírky bude předložen zastupitelům, kteří o něm rozhodnou 16. prosince 2021.

Krajská veřejná sbírka byla zahájena 26. června 2021, dva dny po ataku tornáda. Je časově omezená a koná se do 31. prosince 2021. K 1. prosinci 2021 činil zůstatek na transparentním účtu 90,188 milionu korun.  Zbývající finanční prostředky z transparentního účtu veřejné sbírky a příspěvky, které budou přijaty na transparentní účet v následujícím období do konce roku 2021, budou rozděleny následně na prvním zasedání Zastupitelstva Jihomoravského kraje v novém roce.

Z finančních darů v celkové hodnotě 30 milionů korun, které se sešly na běžném účtu kraje, pak obce obdrží 10 milionů, které jim budou rozděleny rovným dílem po 2 milionech korun.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama