Mgr. Jana Pastuchová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2015 20:34:00

Kvóty ne. Ale - ženy mají smysl pro kompromis, sociální cítění a lepší slovník

Kvóty ne. Ale - ženy mají smysl pro kompromis, sociální cítění a lepší slovník

Názor na současné zastoupení žen a mužů v české politice (v průměru 20 % žen, 80 % mužů), zavádění kvót, definování příčin nevyváženého zastoupení žen a mužů v politice rozhodovacích pozicích. Návrh, jak zastoupení pohlaví v politice vyrovnat.

Žen by mohlo být v politice určitě více, a to hned z několika důvodů. Mají větší smysl pro sociální cítění, rodinu, kulturu, zdraví, „obyčejné“ starosti občanů ČR. Nechovají se zpravidla agresivně a snadněji nachází kompromisy. Myslím si, že tak udržují politickou kulturu, kterou někteří kolegové svým chováním a slovníkem bohužel často narušují. Příčinu spatřuji zejména v tom, že je v ČR stále poměrně těžké sladit rodinný a pracovní život, a tak ženy nemíří tak vysoko. Často je to ale pouze otázkou volby žen, ambicí, priorit, a ty moc ovlivnit nelze.

Kvóty na cokoliv mě osobně trochu děsí. Při výběrů kandidátů by mělo rozhodovat to, co daný člověk umí, jaké má zkušenosti a co může nabídnout.

Podle mého názoru by pomohla osvěta. Více ukazovat ženám jiné ženy, které do politiky šly a zvládají to. Motivovat je tím, že mohou pro společnost něco udělat, něco, co může pozitivně ovlivnit každodenní život milionů lidí. Sama ale vím, jak moc to je časově náročné, stresující a občas i demotivující. Kdyby moje dcera nebyla už dospělá a musela bych se o ni starat, dělat politiku na vrcholové úrovni by bylo hodně těžké. Je tedy vždy nutné zvážit všechna pro a proti. Ženy jsou v tomto možná důslednější a méně ochotné riskovat. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama