ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.10.2011 10:10:34

Energie bez (zelené) přetvářky

Energie bez (zelené) přetvářky

Energetická politika státu musí být racionální a nesmí být ovlivněna zelenými blázny

 Zvykli jsme si slýchat především z úst zelených „magorů“ apel na využívání ekologických technologií. Diktátu  ekoteroristů podlehla i Evropská unie, která mimo jiné zakázala klasické žárovky, které jsme museli nahradit rádoby úspornými. Co na tom, že nesvítí, hlavně že zelená „koza“ zůstala celá. V energetické politice pak EU prosadila procento výroby energie, které musejí členské země vyrábět z obnovitelných zdrojů. Bohužel, s efektem, jako když pyromanovi dáte zápalky. V České republice jsme uvedené poznali na příkladu solárních elektráren, které začaly růst jako houby po nepřetržitém lijáku, ale výsledkem bylo riziko masivního zdražení energie. Socialistická EU také prosadila dotace na obnovitelné zdroje, čímž v konečném důsledku zajistila naprostou neefektivitu a předraženost takové výroby energií. Možná by si měla EU na svoji vlajku místo hvězd v modrém poli dát osla s nápisem „Zelená pravda vítězí“.
Ale teď trochu vážněji. Efektivita průmyslové výroby závisí na zdrojích a vstupech. Pokud se zdraží energie, zdraží se výroba a následně i výrobky. Každý ví, že dražší ropa, potažmo nafta zvýší ceny. A stejné je to i s energetikou. Pokud bude český průmysl dušen nutností brát drahou energii z obnovitelných zdrojů, z ekonomické krize se nám bude jen těžce dostávat.
V této souvislosti také nechápu cestu Německa, které chce do roku 2022 uzavřít všechny jaderné elektrárny, místo aby se snažilo o zdokonalení stávající technologie k vyšší bezpečnosti a efektivitě. Česká republika má bohužel také máslo na hlavě v podobě stanovení těžebních limitů. Jejich prolomení by mělo být jen otázkou času a doufám, že tak u nás zvítězí zdravý rozum. A ten by se měl také týkat racionální energetické politiky státu. Stát by měl vstoupit v jednání s dodavateli energií, aby ti mohli zafixovat stávající ceny a český průmysl by nebyl negativně ovlivněn neustálým růstem cen energií. Efektivita průmyslové výroby stojí a padá na energetických vstupech. A na tom se shodli i přední čeští ekonomové. Pokud se státu nepodaří dohodnout fixaci cen, může to působit hospodářské, rozuměj cenové,  potíže.
Nemalý význam má stabilita cen energií i pro domácnosti. Lidé dnes netuší, kdo a proč je jejich dodavatelem energií, proč jedny dráty mohou provozovat různí dodavatelé atd. Stát by měl v této oblasti také velmi jasně zvolit strategii vysvětlování občanům. A hlavně by měl upustit od pseudo ekologických kampaní v médiích.
V minulých dnech se v Praze a Brně konaly konference k vizi energetického vývoje v ČR. Pořádala je Unie malých a středních podnikatelů. Účastníci se shodli na nutnosti minimálně dvouleté fixace cen energetických vstupů. Přední ekonom docent Jiří Schwarz z Národní ekonomické rady vlády navrhl řešení pro lepší konkurenceschopnost českých firem vůči jiným zemím EU: „Možnou cestou pro podnikatele se jeví fixace cen, která umožňuje předpovídat vývoj výdajů a jejich garanci dodavatelem po dohodnutou dobu,“ uvedl.  Tuto vizi ale musí podpořit stát. Od místopředsedkyně uvedené unie Radky Kotlárové jsem se dozvěděl, že dodavatelé energií proti tomu nic nenamítají a dokonce existují i první vlaštovky. Například firma E.ON je schopna pro příští dva roky garantovat současné ceny energií, které jsou pod průměrem trhu. A to je podle mého názoru cesta. Vykašleme se tedy na krátkozraké zelené inženýrství, ale pracujme se současnými dodavateli energií na co nejnižších cenách.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama