ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.07.2011 17:08:00

Vedení VV muselo projít výběrovým řízením

Vedení VV muselo projít výběrovým řízením

Věci veřejné své vedení stejně jako firmy vybíraly na inzerát

Po několika posledních výrocích zástupců Věcí veřejných bych doporučil přejmenovat stranu na Věci vylhané. Zvláště pak mě pobavilo vyjádření poslance Radima Vysloužila, který odmítl tvrzení, že vstoupil do strany VV přes inzerát. Zábavné je to, že ve výběrovém řízení jsem ho vybíral právě já společně s tehdejší manažerkou VV Markétou Vojtíškovou.

Ale postupně. Praxe výběru členů VV, alespoň v tom nejužším jádru, byla přes inzerát a výběrové řízení, což naprosto odpovídalo marketingové podobě strany. Já sám jsem byl vybrán Josefem Dobešem v počátcích existence VV a samozřejmě až po absolvování několika pohovorů a psychotestů. Inzeráty byly koncipovány na obecnou pozici, například sociolog, politolog a až u výběrového řízení se uchazeč dozvěděl o politické straně VV. Zpravidla tato výběrová řízení připravovala agentura Retail Formation, majetkově propojená a spřízněná s bezpečnostní agenturou ABL. Takto byli od počátku vybírání lidé, kteří se stávali postupně zaměstnanci buď strany, nebo vydavatelství Pražan, případně ABL (například současná zastupitelka za VV v Praze 1 Jana Pařízková). Jedna z prvních podmínek přijímacího pohovoru byla otázka následného vstupu do strany. Takto vybraní lidé pak po určité době „karantény“ získali právo účastnit se koncepčních porad. Tedy porad nejužšího a hlavně neoficiálního vedení, pod vedením Víta Bárty a zpravidla v jeho bytě. V průběhu prvních čtyř let mého působení ve straně prošla výběrovým řízením zhruba desítka lidí. Ne všichni se byli ochotni zapojit do členství ve straně a tak byli následně propuštění. 
V roce 2009, kdy se strana začala etablovat jako celorepubliková, vznikla personální nouze a výběrových řízení začalo být více. Výběr členů pro užší jádro měl v kompetenci Josef Dobeš (současný ministr školství), který se sám rád prezentoval jako „personalista“ strany. V tomto období se do strany přes výběrová řízení dostali i poslanci Vysloužil, Andrýsová, Paggio, Kočí. Kromě Andrýsové, se postupně tito lidé stali členy užšího vedení strany a účastnili se tzv. koncepčních porad. Není bez zajímavosti, že takto vybraní lidé a především členové koncepční porady, byli také lídry nebo vícelídry kandidátek v jednotlivých krajích – Kočí, Paggio, Andrýsová, Dobeš, Klasnová, John (ale ten byl dosazen do strany jinak) a já. S trochou nadsázky by se dalo říct, že jediný, kdo neprošel výběrovým řízením je Bártova manželka Kateřina Klasnová, ale ani u ní si někdy nejsem jistý. Pro osvěžení paměti Radima Vysloužila přikládám několik fotokopií z jeho náborové složky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama