ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2011 10:32:33

Vláda se chová jako Ali Baba a čtyřicet loupežníků

Vláda se chová jako Ali Baba a čtyřicet loupežníků

Vláda chtěla být reformní a protikorupční. Ani jedno nesplnila a nemá právo v této podobě na další existenci

Když loni v červnu vznikla pravicová vláda s většinou 118 hlasů, byl jsem možná jeden z nejspokojenějších a nejoptimističtějších občanů této země. Myslel jsem si, že vyhrála pravice s racionálním, reformním programem a s programem boje proti korupci. Sám se v tuto chvíli nemohu úplně vzpamatovat z toho, jak jsem se mýlil. Rok a půl vládnutí současné hrůzovlády ve mně vyvolalo pocit naprostého zmaru a deziluze. Tato vláda mě, zarytého pravičáka, donutila přemýšlet o levicových myšlenkách, protože horší vládu snad ani mít nemůžeme. Co jí mám za zlé?
Dvě věci. Vláda o sobě prohlašuje, že je reformní a protikorupční. Opak je pravdou. Reformy nejsou reformami, ale neskutečným paskvilem na reformy. A nikdy jsme tady neměli vládu, aby v prvním roce působení téměř polovina ministrů musela odejít pod vlivem korupčních skandálů.

Asi se celé politické spektrum shodne na tom, že se bez reforem neobejdeme. Ale nelze dělat reformy, když téměř třetina rozpočtu, jak neoficiálně přiznával jeden bývalý ministr financí, se rozkrade. Reformou není to, že tupě zvýšíme DPH, ale změníme mechanismy fungování společnosti tak, aby se systém zefektivnil. Aby se primárně ucpaly černé díry. Každoroční deficit se pohybuje okolo 150 miliard korun, což zhruba odpovídá tomu, co se z rozpočtu rozkrade. Jinými slovy, kdyby se neztratilo tolik peněz, mohli bychom mít relativně vyrovnaný rozpočet.  A tady nemá vláda absolutně žádnou koncepci, jak rozkrádání zabránit. A to už nemluvím o tom, že tu koncepci ani mít nemůže, protože stupidní "veverky" hlasují vždy jen podle toho, jak se zrovna superguru Bárta vyspí, nebo jak mu zrovna nějaký pseudoporadce poradí. A s takto nevypočítatelnou stranou se koncepce dělat nedá. 
Jen si také srovnejte program "veverek" s hlasováním ve Sněmovně. Věci veřejné nepodpořily ani třetinu toho, co měly ve svém programu. Když je ale vede podrazák Bárta, pak je jasné, že podrazí kohokoliv, nejvíce však voliče. Ale to nic nemění na tom, že za vládu nese odpovědnost premiér a pokud ten si není schopen se superguru poradit, pak nemá na pozici premiéra co dělat a nemá legitimitu ani vláda.
Petře Nečasi, uvědomte si, že vláda v této podobě ubližuje zúčastněným politickým stranám, nejvíce však ODS. A pokud se chce ODS vzpamatovat z propadu preferencí a pokud Vy jako premiér, chcete vést úspěšnou vládu, musíte tuto současnou rozpustit. 
A teď několik jmen: Drobil, Bárta, Vonda, Besser, Kocourek, John, Peake, Josef Dobeš. Co mají společné? Buď byli obviněni, nebo jim bylo prokázáno tunelování nebo tunelování státní kasy připravovali.  Pane premiére, myslíte si, že vláda v tomto složení má právo nazývat se „protikorupční“? Není to výsměch? Nebylo by čistější pojmenovat ji jako vládu antireformních tunelářů? Osobně se mi v souvislosti s vládou vybavuje spíše pohádka Ali Baba a čtyřicet loupežníků, jenom zde nejde o pohádku, ale fantasmagorický horor. Reformy a boj proti korupci byly zaklínadla legitimity vlády. V obojím ovšem selhala. Pro mě nemá právo další existence. Bohužel, si to myslí i většina občanů. A já doufám, že si to v brzké době občané přestanou nejenom myslet, ale začnou i konat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama