Mgr. Jiří Dušek, Ph.D.

  • BPP
  • Brno-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2020 16:16:00

Nové technologie nesmí snižovat úroveň ochrany práv osob

Nové technologie nesmí snižovat úroveň ochrany práv osob

Projev na 24. schůzi Senátu 10. června 2020 k Bílé knize o umělé inteligenci

 Vážený pane předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové, pěkné dopoledne.

Výbor pro záležitosti EU se touto dvojicí materiálů zabýval na své 21. schůzi, která se konala včera, tzn. 9. června, a přijala po diskusi se státní tajemnicí pro evropské záležitosti Úřadu vlády a po nějaké diskusi usnesení, které máte na stole. My jsme se při jeho formulaci snažili věnovat především bezpečnosti, protože problémy dnešní doby, ať už toho typu, jako je biometrická identifikace a sledování lidí na dálku, aniž by o tom věděli, analytika chování, např. na Facebooku, Twitteru a podobných sociálních sítích, data mining, tzn. zpracování a analýza velkého množství dat a profilování lidí apod. s sebou přináší nejedno úskalí a nejedno velké riziko.

Já nebudu celý ten návrh číst, jenom ho okomentuji, v bodě 1 právě dáváme důraz na to, že rozvoj moderních technologií s prvky umělé inteligence anebo umělé inteligence jako takové je věc nevyhnutelná, která se už děje řadu roků, ale je potřeba samozřejmě ji nějakým způsobem monitorovat a držet v nějakých rozumných mantinelech. Ve druhém bodě upozorňujeme právě na nebezpečí užívání prvku umělé inteligence při porušování základních lidských práv, ochrany osobních údajů, soukromí či jakékoli jiné diskriminace. Proto také zdůrazňujeme, že zavádění těch nových technologií nesmí snižovat vysokou úroveň ochrany práv osob a musí být zvláštní pozornost věnována kybernetické bezpečnosti a především pak ve strategických sektorech jako je energetika, doprava, zdravotní péče, což je bezpečnost.

V posledním bodě, jak už zmínil pan ministr, podporujeme synergii mezi dvojicí programu Digitální Evropa a Horizont Evropa a vhodnou geografickou vyváženost umístěním jednotlivých center excelence.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama