Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2014 20:03:59

Chceme 25 let od 17. listopadu vládu jedné strany? Část národa asi ano

Chceme 25 let od 17. listopadu vládu jedné strany? Část národa asi ano

Už nějaký čas nabývám, bohužel, dojmu, že část českého národa by opět ráda zavedla vládu jedné strany. Ne snad v tom pravém politickém slova smyslu, ale co se jednostranné interpretace čehokoli týče.

Vše jakoby odstartovala loňská volba naší hlavy státu. Ano, ta volba, která byla přímá a po které se tu dlouho volalo. Ale ouha. Část společnosti neskousla prohru svého lídra, což ve finále znamenalo, že sama začala odmítat demokratické principy hlasování. A přitom právě demokratické volby byly jedním z hlavních pilířů listopadových událostí roku 1989.

Podobná skupina lidí rovněž popírá i další obdobný pilíř uvedených událostí, kterým je svoboda projevu či jestli chcete právo na svůj vlastní názor. Nejdeš, neposloucháš a nekoukáš se stejným směrem jako my, jsi automaticky proti nám. Preferuješ jinou politiku a orientaci na jiné země, jdeš proti nám. Nesympatizuješ se stejnými lidmi, jdeš proti nám…

Je opravdu smutné sledovat vzrůstající kvocient netolerance a nabubřelosti některých lidí, kteří se skoro až topí ve své jediné pravdě vedoucí pomalu až k násilí a nenávisti.

Vše toto silně dehonestuje blížící se výročí 25. let od 17. listopadu 1989, který bezesporu patří mezi nejvýznamnější milníky našich dějin. Události, kterou si je třeba připomenout v klidu a stejně tak si najít čas nad ní v klidu debatovat.

Všechny tyto události nechť jsou nám inspirací k tomu, abychom v každodenním utváření kvalitního a fungujícího demokratického systému nepřestávali. Demokracie není samozřejmostí, jak se možná nemalá část mladé generace, která se osobně nesetkala s hrůzami válek a osobní nesvobodou, domnívá. Demokracie není danou jistotou. Je křehkým privilegiem, o které musíme pečovat a stále na něm pracovat.

Jiří Zimola
hejtman Jihočeského kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama