Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2015 17:28:00

Mít Třeboňsko v UNESCO by bylo skvělé, ale po zkušenostech s točnou...

Mít Třeboňsko v UNESCO by bylo skvělé, ale po zkušenostech s točnou...

Případný zápis už třetí památky na jihu Čech do seznamu UNESCO, konkrétně pod názvem Třeboňské rybníkářské dědictví, by potěšil hejtmana Jiřího Zimolu.

Zároveň je podle něj třeba ale zohlednit i možné negativní dopady tohoto kroku, podobně jako se tomu už řadu let děje kvůli umístění otáčivého hlediště v Českém Krumlově.

„Mít třetí lokalitu na území kraje zapsanou v UNESCO by bylo určitě skvělé. Na druhou stranu se ale obáváme, aby kvůli tomu nebyl omezován každodenní život v této oblasti,“ uvedl Zimola. „Těší mne proto, že stejný názor zastává i ministr životního prostředí Richard Brabec, se kterým jsem na toto téma v pondělí 4. května jednal,“ dodal hejtman.

Podle Zimoly bude určitě nutné, aby se k zápisu třeboňské lokality do UNESCO vyjádřili i tamní obyvatelé, ale i profesní a zájmové svazy, jako jsou myslivci a rybáři. „Obávám se, že kauza otáčivého hlediště v Českém Krumlově nám ukazuje, že nesmlouvavé názory památkářské obce mohou zmrazit jakékoli jiné aktivity. A určitě si nepřejeme, aby k tomu došlo právě na Třeboňsku,“ zdůraznil hejtman.

Už nyní zde panují přísná opatření

Zimola zároveň připomněl, že místní rybniční soustava je bezesporu unikátní, a proto tu již dnes kvůli ochraně přírody panují přísná opatření. „Otázkou tak zůstává, nakolik by zápis do UNESCO a zvýšená památkové péče více omezovaly hospodaření v lesích nebo na rybnících,“ řekl hejtman. 

Nejvýznamnější technické a kulturní památky Třeboňska, které úzce souvisí s rybníkářskou tradicí, byly k zápisu na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO - pod názvem Třeboňské rybníkářské dědictví, oficiálně nominovány v roce 2003.

Kromě uvedeného tématu se diskuse mezi hejtmanem Zimolou a ministrem Brabcem točila kolem Plánu péče a odstraňování následků po letošní vichřici v Národním parku Šumava, či o tzv. kotlíkové dotaci, kterou již brzy ministerstvo vyhlásí. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama