Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.12.2014 7:25:00

Stávající nejistota se může stát nebezpečnou brzdou rozvoje regionu

Stávající nejistota se může stát nebezpečnou brzdou rozvoje regionu

Otevřený dopis hejtmana Zimoly, který zaslal českému premiérovi ohledně dostavby JETE

Vážený pane premiére,

dovolte, abych Vás informoval o záležitosti prvořadého zájmu Jihočeského kraje a starostů měst a obcí z okolí JE Temelín, kteří na zasedání zastupitelstva kraje 18. 12. 2014 jeho členům prezentovali svůj postoj k situaci ohledně dostavby JE Temelín a přednesli tuto otevřenou výzvu Vládě ČR.

Obyvatelé regionu v havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín vždy vystupovali vstřícně v době výstavby stávajících bloků, pozitivně a aktivně pak i při přípravě dostavby dalších bloků elektrárny. Fakt existence regionu v rámci havarijní zóny vedl k postupné komunikaci a hledání optimálního podílu státu či společnosti ČEZ na havarijní připravenosti v různých oblastech života obcí. Stát v minulém období dával svými kroky, směrem k dostavbě JETE jasné signály a společnost ČEZ, která byla pověřena přípravou, jasně a naléhavě vyzývala region k všestranné připravenosti na jednu z největších stavebních akcí v ČR.

Byla uzavřena smlouva mezi obcemi, Jihočeským krajem a společností ČEZ o tzv. vyvolaných investicích, především v oblasti dopravní infrastruktury. Byly dopracovány projekty a částečně bylo přistoupeno již k jejich realizaci. U většiny opatření směřovala příprava ke stavebnímu povolení, byly uzavřeny smlouvy o smlouvách budoucích na výkup pozemků. Do celého tohoto procesu byly investovány nemalé prostředky a objem práce, především ze strany společnosti ČEZ, ale i jednotlivých obcí (výkup pozemků, podíl na některých realizovaných dopravních opatřeních). Města a obce v regionu kolem Temelína upravily své rozvojové strategie, tak aby byly dostatečně na dostavbu připraveny.

Starostové na jednání zastupitelstva kraje zdůraznili tyto hlavní skutečnosti:

1. Region Temelínska se nachází v pokročilé fázi přípravy na dostavbu nových bloků JE Temelín.

2. Bylo investováno mnoho prostředků z veřejných zdrojů i lidské práce do přípravných kroků.

3. Jihočeský kraj, města i obce přizpůsobily své rozvojové strategie dostavbě a vynaložily již mnoho prostředků z veřejných rozpočtů.

4. V letech 2009 - 2013 vzniklo v Jihočeském kraji a zvláště v regionu mnoho podnikatelských projektů, do nichž byly vloženy nemalé prostředky, a které vycházely z očekávání dostavby. Ty mohou být v budoucnosti zmařeny.

5. Nejvíce se starostové obávají rozhodnutí, které odloží dostavbu JETE na neurčito (bez časového harmonogramu a rámce), a které znemožní rozumně, hospodárně a odpovědně plánovat rozvoj měst a obcí v okolí JE Temelín v dalším období.

Zastupitelstvo Jihočeského kraje se plně ztotožňuje s uvedenou argumentací a připojuje se k výzvě starostů Vládě ČR, aby tyto i níže uvedené skutečnosti zohlednila při svém rozhodování.

Společně se starosty žádá Vládu ČR o urychlené schválení dlouhodobé strategie rozvoje jaderné energetiky v České republice zakotvené v ASEK a NAPJE spojené s výstavbou nových jaderných bloků v Temelíně i v Dukovanech.

Jihočeský kraj a starostové z regionu JE Temelín podporují okamžité pokračování přípravy obou projektů výstavby jaderných elektráren v obou lokalitách.
Vzhledem ke stavu připravenosti obou projektů (EIA, povolení k umístění, detailní průzkum lokality, atd.) má pouze včas zahájená výstavba v lokalitě JE Temelín šanci splnit závěry ASEK; tj. spuštěný výkon 2500MW (20TW) do roku 2035.

Jihočeský kraj a starostové z regionu JE Temelín podporují dlouhodobý provoz JE Dukovany a zachování této jaderné lokality s přípravou výstavby nového bloku v souvislosti s odstavením stávajících bloků.

Zastupitelstvo na svém zasedání dne 18. 12. 2014 přijalo toto usnesení (pro hlasovalo všech 50 přítomných zastupitelů):

Zastupitelstvo Jihočeského kraje

I. žádá Vládu České republiky, aby při zpracování nové koncepce rozvoje jaderné energetiky vzala v úvahu následující skutečnosti:

1. Jihočeský kraj, města i obce přizpůsobily své rozvojové strategie dostavbě JE Temelín a vynaložily již mnoho prostředků z veřejných rozpočtů.

2. Region Temelínska se nachází v pokročilé fázi přípravy na dostavbu JE Temelín.

3. V letech 2009 - 2013 vzniklo v Jihočeském kraji a zvláště v regionu JE Temelín mnoho podnikatelských projektů, do nichž byly vloženy nemalé prostředky, a které vycházely z očekávání dostavby. Ty mohou být v budoucnosti zmařeny.

4. Nejistota ohledně záměrů s dostavbou bloků v JE Temelín znemožní rozumně, hospodárně a odpovědně plánovat rozvoj měst a obcí v jejím okolí v dalším období.

II. ukládá Mgr. Jiřímu Zimolovi, hejtmanovi Jihočeského kraje, informovat o stanovisku Jihočeského kraje Vládu České republiky.

Vážený pane předsedo vlády, věřím, že obavy zástupů jihočeských samospráv pochopíte, a že Vláda ČR pod Vaším vedením dokáže jasně formulovat budoucí podobu projektu Temelín. Pro města a obce v okolí elektrárny i pro celý Jihočeský kraj se může stávající nejistota stát nebezpečnou brzdou rozvoje regionu ať již z pohledu probíhajících, tak zejména nově zahajovaných investic.

Téměř dvě desetiletí trvalo, než obyvatelé jižních Čech vzali projekt Temelín „za svůj", a než se podařilo mezi nimi a provozovatelem elektrárny nastolit atmosféru důvěry. Bylo by obrovskou chybou tuto mimořádně cennou lidskou investici prohospodařit.

S pozdravem

Mgr. Jiří Zimola,
hejtman Jihočeského kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama