Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.01.2017 19:55:36 - Nejlepší člověk

Duševní porucha

Paní ministryně,
potvrďte prosím, že netrpíte závažnou duševní poruchou, ev. jiným poškozením mozku./myšleno zdravotně/
Reaguji na postoj ministerstva k básni J. Žáčka.
Pokud ne, neměla by být vyřazena např. říkanka "máma mele maso"?
Vzbuzuje to totiž dojem, že ženy jsou předurčeny k vaření.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.03.2017 15:33:24 - Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.
Děkuji za vaši starost o moje duševní zdraví, nemám pocit, že by bylo něco v nepořádku. Co se týká postoje k oné básničce: Jsem jednoznačně pro práva žen v tom smyslu, že jsme si všichni rovni. Tečka. Zároveň nepovažuji jednu stranu slabikáře za bojiště, kde se právě tato věc má rozhodnout. V podstatě se nám sem vrací starý spor, který se vedl již mnohokrát. Je Kupec benátský antisemitská hra? A Othello rasistické drama? Máme číst Plechový bubínek a jak ho máme číst, když Günter Grass měl minulost, jakou měl, a navíc některé jeho postoje nevzbuzují úplně pocit, že by se s nimi vyrovnal „politicky korektním“ způsobem? Co si myslet o některých názorech Winstona Churchilla o „bílém muži“ a vyvinutějších rasách a to už ani nemluvím o jeho vyjadřování o ženách. Takto bychom mohli pokračovat hodně dlouho.
Nicméně pokud by Jiří Žáček napsal, že holky mají mít děti, protože na nic jiného nejsou dobré, že mají vařit a prát a jinak mlčet, tak bych ten spor nejen chápala, ale osobně bych se do něj vložila. Ale nic takového, ani vzdáleně, v té básničce není. A já to tam odmítám hledat za každou cenu. 

Dokonce bych vcelku uměla udělat opačnou interpretaci, protože pokud jsou tady maminky „aby náš svět byl v pořádku“, neříká to něco „politicky nekorektního“ na téma tatínkové? A že „holky“ budou „maminky“ (když budou chtít)? No, s tím asi těžko někdo něco udělá, že? Tak to příroda nebo Bůh (ať si každý vybere) prostě zařídila či zařídil.

Místem sporu o rovná práva by nemělo být deset veršů ve slabikáři. Ostatně - mně osobně se ta básnička líbí a doufám, že mi ji někdy moje dcera, nyní prvňačka, někdy řekne. Jako ženy máme ostatně jiné starosti. Bavme se o platové nerovnosti mezi muži a ženami. To je problém a je skutečný. Tím pro mne „kauza“ básně Maminka od Jiřího Žáčka končí.