Mgr. Luděk Jeništa

  • BPP
  • Středočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.02.2018 12:08:00

Nejblíže ke vstupu do Unie mají Srbsko a Černá Hora

Nejblíže ke vstupu do Unie mají Srbsko a Černá Hora

Projev na 12. schůzi Senátu 15. února 2018 k informaci Vlády ČR o výsledcích jednání Evropské rady, která se konala ve dnech 14. - 15. prosince 2017

 Dobrý den, vážený pane předsedo, vážený pane premiére v demisi, milé kolegyně, kolegové.

Vzhledem k tomu, že pan premiér tady řekl prakticky drtivou většinu informací, které mám i já ve své zpravodajské zprávě, tak je nebudu opakovat. Pan premiér samozřejmě přidal i některé názory svoje vlastní, postoje vlády, což si myslím, že je také velmi pozitivní, informovat Senát o tomto. Já jenom bych si dovolil doplnit takovou aktuální a z mého pohledu poměrně zajímavou věc, která se týká brexitu. Nebyla diskutována přímo na této Evropské radě, ale byla schválena plénem Evropského parlamentu. A týká se to rozdělení případně uvolněných 73 křesel v Evropském parlamentu, kterými v současné době disponuje Británie. Z těchto 73 křesel bylo navrženo, že 27 křesel bude rozděleno mezi 14 zemí, které jsou v parlamentu vzhledem k počtu obyvatel takzvaně podreprezentovány. Netýká se to tedy České republiky. A zbývajících 46 křesel by mělo sloužit jako rezerva pro případné nové členy Evropské unie. Protože samozřejmě v evropské smlouvě je, že plénum nesmí mít více než 750 členů plus předsedu. Takže těch 46 křesel by bylo připraveno pro nové členy. Bylo řečeno také, že nejblíže ke vstupu do Unie mají Srbsko a Černá Hora. Ale připadal by ten vstup v úvahu nejdříve, optimisticky, v roce 2025. Údajně.

Tak to je jenom takové zajímavé doplnění usnesení pléna. Já už jenom konstatuji, že tento materiál byl na Evropském výboru prodiskutován a výbor přijal usnesení, že bere tento materiál na vědomí. To je z mé strany zatím vše.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama