Mgr. Marie Benešová

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2013 15:03:23

K instituci evropského prokurátora jsme velmi rezervovaní

K instituci evropského prokurátora jsme velmi rezervovaní

Delegace Ministerstva spravedlnosti ČR vedená 1. náměstkem ministryně spravedlnosti Danielem Volákem se dnes zúčastnila zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci konaného naposledy za litevského předsednictví.

Ministři se zabývali aktuálním vývojem návrhu nařízení o zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce. Česká republika k této iniciativě zaujímá rezervovaný postoj, neboť doposud nebyly vyjasněny některé základní koncepční otázky a návrh v současné podobě nezaručuje, že by reálně skutečně došlo ke zvýšení účinnosti trestního postihu trestné činnosti spojené s finančními zájmy Evropské unie. Naopak jsou zde důvodné obavy, že by mohlo dojít ke zkomplikování a prodloužení trestního řízení. Česká republika je dále znepokojena také tím, že doposud nebyla věnována dostatečná pozornost ústavním dopadům návrhu na základní práva, například na právo na zákonného soudce či na spravedlivý proces.

Senát Parlamentu České republiky ve svém historicky prvním odůvodněném stanovisku k tomuto návrhu vyslovil vážné pochybnosti o skutečném přínosu zamýšleného úřadu evropského veřejného žalobce a vyzval Komisi k odpovídajícím změnám návrhu.

„Kritika zazněla z mnoha členských států. Také my jsme, v souladu se stanoviskem Senátu, velmi rezervovaní k nové instituci evropského prokurátora. Tak, jak jsem vyrozuměl ze strany Komise, bude třeba veškeré námitky důkladně analyzovat, a to jak pokud jde o námitky vůči subsidiaritě, tak i pokud jde o věcnou náplň úřadu a předpokládám, že bude následovat úprava textu,“ uvedl po jednání první náměstek ministryně spravedlnosti Daniel Volák.

Dalšími body programu jednání evropských ministrů spravedlnosti a vnitra byly především návrh nařízení o obstavení bankovních účtů (EAPO) a návrh nařízení o ochraně osobních údajů (agenda, která je v České republice v působnosti Ministerstva vnitra).

Česká republika vyjádřila své zklamání nad změnami návrhu EAPO, které byly přijaty v samotném závěru sjednávání bez hlubší věcné diskuse. Tyto změny bohužel omezují praktickou využitelnost navrhovaného mechanismu, a snižují tak přidanou hodnotu původně slibně vyhlížejícího návrhu, který sleduje za cíl poskytnout pomoc věřitelům v jejich snaze o zajištění uspokojení svých pohledávek vůči dlužníkům v přeshraničních vztazích. Ve vztahu k návrhu nařízení o ochraně osobních údajů byla diskutována především velice komplexní a citlivá otázka rozdělení kompetencí mezi dozorovými orgány v přeshraničních případech.

Příští Rada pro spravedlnost a vnitřní věci se uskuteční již za řeckého předsednictví.

Tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama