Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2021 14:32:00

Letos dá kraj na obnovu silnic okolo 900 milionů korun

Letos dá kraj na obnovu silnic okolo 900 milionů korun

Na obnovu krajské silniční sítě, tedy silnic II. a III. třídy a mostů, půjde letos 917,2 milionů korun. Daří se tak udržet trend posledních čtyř let, během nichž Královéhradecký kraj investoval do dopravní infrastruktury téměř 4,5 miliardy korun.

Letos se zahájí 22 nových staveb s předpokládanou hodnotou 569,8 milionů korun. Z loňska přechází 5 staveb, na nichž bude letos prostavěno přes 277,4 milionů korun.

V rámci investic do průmyslové zóny na Rychnovsku se bude realizovat 1 stavba v hodnotě 70 milionů korun – obchvat Domašína. Celkem se tak jedná o 28 staveb v hodnotě 917,2 milionů korun.

„Představuje to výstavbu 50 kilometrů silnic a 6 mostů. Vedle celkových rekonstrukcí budeme opět provádět i souvislé opravy, takže objem prostředků určených do dopravní infrastruktury bude ještě vyšší,“ říká radní Václav Řehoř odpovědný za oblast dopravy a majetku.

Také letos je nejvýznamnějším zdrojem financování u nových i přecházejících staveb Integrovaný regionální operační program (IROP). Významné prostředky poskytne také Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) a s rekonstrukcí silnic v příhraničních oblastech pomůže program Interreg.

K nejvýznamnějším stavbám zahajovaným v roce 2021 patří rekonstrukce silnice II/ Chlum – Velký Vřešťov – Mostek, kilometr 33,251–35,757, druhá etapa rekonstrukce silnice II/285 Jaroměř – Nové Město nad Metují a druhá etapa rekonstrukce silnice II/280 z Libáně přes Dětenice směrem na hranice se Středočeským krajem.

V loňském roce investoval kraj do svých komunikací přes 1,2 miliardy korun. V rámci 31 staveb celkově zrekonstruoval téměř 62 kilometrů silnic a 5 mostů. Zároveň kraj provedl souvislé opravy nebo pokládku mikrokoberců na dalších téměř 34 kilometrech, na což vynaložil 116 milionů korun.

„Efektivní obnova silniční sítě zůstává jedním z hlavních cílů i pro nové krajské vedení, což dokládá plán oprav na letošní rok. Navíc jsem velmi rád, že stát na letos zahajovaných stavbách obchvatů Doudleb nad Orlicí, Jaroměře a Nové Paky velmi pravděpodobně v tomto roce prostaví zhruba jednu miliardu korun, dalších 2,3 miliardy investuje do dvou úseků dálnice D11 a za dalších zhruba 550 milionů korun provede rekonstrukce silnic první třídy. To představuje dalších zhruba 3,8 miliardy korun investovaných do silnic v Královéhradeckém kraji,“ dodává hejtman Martin Červíček.

Královéhradecký kraj spravuje zhruba 3 300 kilometrů silnic II a III. třídy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama