Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2018 17:21:00

Chceme zachovat tradiční technologie

Chceme zachovat tradiční technologie

Titul Mistr rukodělné výroby patří Janě Jarkovské ze Štěnkova

Radní ocenili titulem Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje 2017 Janu Jarkovskou ze Štěnkova u Třebechovic pod Orebem za výrobky z kukuřičného šustí. Ocenění, jehož součástí je dar v hodnotě pěti tisíc korun, předala náměstkyně hejtmana Martina Berdychová na závěr Mezinárodního folklorního festivalu Pod Zvičinou.

„Rada Královéhradeckého kraje uděluje cenu Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury, a to tvůrcům v oborech lidových řemesel a  těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj,“ sdělil hejtman Jiří Štěpán.

„Smyslem udělení této ceny je nejen ocenit dovednosti výrobců, ale také je podpořit a tím přispět k zachování tradičních technologií. Ocenění je obdobou titulu ‚Nositel tradice lidových řemesel‘, který uděluje Ministerstvo kultury ČR. Cena navazuje na ocenění Zlatý kolovrat, které se v Královéhradeckém kraji předávalo od roku 2002,“ doplnila náměstkyně pro oblast školství a kultury Martina Berdychová.

Výrobky z kukuřičného šustí patří k tradicím lidové tvořivosti už od 17. století. Jana Jarkovská získala své první zkušenosti práce s lupeny kukuřičných klasů už v dětství u svého dědečka na Slovensku.

Otec její matky měl malé hospodářství, kde kromě jiného pěstovali také kukuřici a tu dokázali beze zbytku zpracovat. Klasy se používaly jako krmivo, prázdné šáchory sloužily na topení a zbylé šustí se uskladňovalo na zimu, kdy se z něj vyráběly ošatky na chleba, tašky, rohože, a dokonce i papuče.

Od roku 1998 se Jana Jarkovská věnuje samotné tvorbě figurek z kukuřičného šustí. V její dílně vznikají figurky zachycující tradiční činnosti obyčejných lidí – sklizeň jablek, praní prádla, sušení sena. Prostřednictvím jejích figurek ožívají řemesla známá i téměř zapomenutá – pekaři, dráteníci nebo bednáři.

Z šustí vyrábí i betlémy, které jsou součástí nejen soukromých sbírek u nás i v zahraničí, ale také v muzeích v Třebechovicích a Svitavách. Pro zájemce, kteří se chtějí naučit vyrábět figurky z kukuřičného lupení, pořádá Jana Jarkovská kurzy. Své řemeslo také pravidelně předvádí i na řemeslných jarmarcích a v řadě muzeí pořádá samostatné výstavy.

Jana Jarkovská vytvořila a v muzeích vystavuje například jedinečný soubor figurek z kukuřičného šustí nazvaný Rok na vsi. Znázorňuje zvyky, tradice a činnosti na venkově: masopust, Velikonoce, pálení čarodějnic, dožínky či koledy. Například pro stálou expozici v Přírodovědném muzeu na zámku v Doudlebách nad Orlicí vytvořila soubor obsahující 172 figurek, 33 zvířat, maketu doudlebského zámku a další stavby. Výjimečnost souboru je v zasazení figurek do reálného prostředí. Celý komplex se rozkládá na ploše 250 x 285 cm a je vysoký 110 cm.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama