Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2019 22:47:00

Dotace schválena, rekonstrukce Gayerových kasáren může začít

Dotace schválena, rekonstrukce Gayerových kasáren může začít

Integrovaný regionální operační program schválil peníze na modernizaci depozitářů a technologického zázemí Muzea východních Čech v Gayerových kasárnách.

 Rada Královéhradeckého kraje na základě rozhodnutí o dotaci v pondělí rekonstrukci za 282 milionů korun včetně DPH posunula do fáze realizace. Práce začnou na podzim a potrvají až do roku 2021.

„Královéhradeckému kraji se podařilo zahájit nejrozsáhlejší investici do kultury v letošním roce. Věřím, že toto je první krok na dokončení celého projektu SMARTmuzeum, který Gayerova a Vrbenského kasárna přemění na moderní a reprezentativní muzejní kampus a centrum kultury v srdci Hradce Králové,“ uvedla náměstkyně pro kulturu a školství Martina Berdychová.

Rekonstrukce Gayerových kasáren zahrnuje přístavbu, revitalizaci stávajícího pláště i interiéru, modernizaci infrastruktury a vybudování bezbariérového vstupu. O zhruba 30 procent se zvýší kapacita depozitářů, kde naleznou místo zhruba dva miliony sbírkových předmětů. V kasárnách muzeum zřídí restaurátorské dílny, vybuduje otevřený depozitář dostupný veřejnosti a v přístavbě budovy vznikne i badatelské zázemí.

Kraj má na rekonstrukci vydané pravomocné stavební povolení a vybraného dodavatele stavebních prací, kterým je sdružení společností BAK-GEOSAN. Celkem si projekt vyžádá investici minimálně ve výši 282 milionů korun včetně DPH. Dotace z IROP pokryje zhruba 211 milionů Kč.

Vlastníkem Gayerových kasáren je Královéhradecký kraj, který svěřil objekt do správy Muzea východních Čech v Hradci Králové. V budově sídlí oddělení: historické, archeologické, přírodovědecké a oddělení ochrany a dokumentace sbírkových předmětů. Je zde také umístěn ústřední depozitář muzea. Pracovníci muzea z bývalých kasáren v lednu tohoto roku přestěhovali všechny sbírky, do května prostory opustil i personál.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama