Mgr. Miluše Horská

  • BPP
  • Pardubice
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2020 15:34:31

Nezdržovat, rychle projednat a pomoci těm, na koho dopadla koronakrize

Nezdržovat, rychle projednat a pomoci těm, na koho dopadla koronakrize

Jednorázový příspěvek ve výši 25 tisíc korun dostanou od státu kvůli koronavirové krizi osoby samostatně výdělečně činné. Po Sněmovně schválil návrh také Senát. Předlohu už podepsal i prezident Miloš Zeman.

„K projednávaným návrhům bychom měli připomínky, ale zákony jsme podpořili. Chceme, aby se zlepšovala situace našich občanů, tady je třeba rychlost,“ sdělila první místopředsedkyně klubu a také strany Šárka Jelínková.

„Přednostně jsme se zabývali třemi zákony, které Sněmovna schválila v úterý ve stavu nouze,“ uvedl předseda senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Petr Šilar. Podle jeho slov je na místě podpořit taková opatření vlády, která se týkají stabilizace zaměstnanosti, podpory pracovních míst u firem i bezúročných úvěrů pro firmy.

„Nezdržovat, rychle projednat a pomoci těm, na koho dopadla koronakrize. Taková je dnešní schůze Senátu za nouzového režimu. Odsouhlasili jsme i pomoc pro OSVČ," okomentovala jednání horní komory senátorka za KDU-ČSL a místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.

Senát tak přijal jednorázový příspěvek 25 000 korun jako kompenzaci pro OSVČ. S žádostí o příspěvek se mohou tyto osoby osobně nebo elektronicky obrátit na finanční úřady. Podporu získal také návrh na změnu pravidel zaměstnanosti, který umožňuje nezaměstnaným se hlásit do evidence uchazečů o zaměstnání i na dálku. Firmy, které zaměstnávají postižené, také nemusejí dokládat bezdlužnost kvůli státním příspěvkům na jejich mzdy a dalším dotacím. Podobně to bude platit i pro firmy, které požádají o příspěvky na mzdy zaměstnanců v rámci takzvaného kurzarbeitu.

Senát také v doprovodném usnesení vyzval ministryni financí Alenu Schillerovou, aby v co nejkratší době připravila změnu zákona o příspěvku. Senátoři chtějí, aby zákon zahrnoval i lidi, kteří podnikají a současně s tím mají i zaměstnání.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama