Mgr. Miluše Horská

  • BPP
  • Pardubice
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2019 16:09:00

Slýchám o tom, že jsou to šašci a provokatéři, kteří to nemyslí vážně

Slýchám o tom, že jsou to šašci a provokatéři, kteří to nemyslí vážně

Projev na 9. schůzi Senátu 13. června 2019 k petici Braňme média veřejné služby!

Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, vážení petenti, zástupci kulturních institucí, dámy a pánové. Já si myslím, že zvolení kolegy petenta, který se stal senátorem, že to charakterizuje závažnost a dramatičnost této doby, ve které žijeme. Ano, naše demokracie je ještě křehká, to, co je běžné na západ od nás, když se otřese pod někým půda, že odchází, odstupuje, je to tak v pořádku, tak bohužel to se u nás neděje, řekla bych, že naopak je to pravdou.

Petici Braňme média veřejné služby považuji za velmi, velmi potřebnou, stejně jako považuji za potřebnou jakoukoli iniciativu, která poukazuje na důležitost a nezbytnost médií ve veřejné službě. V době, kdy slýcháme od našich nejvyšších politiků hlavně kritiku na média veřejné služby, kdy se nesmyslně exhibují na podivných soukromých stanicích, je tak velmi milé zjistit, že česká společnost je ochotna za média veřejné služby bojovat. Nejen těch 18 tisíc podpisů je toho důkazem.

Vyspělá demokracie má mít podle mě kvalitní a nezávislá média veřejné služby. Existence médií veřejné služby by měla být zakotvena i do Ústavy ČR.

Dnes to bude těžké, přinést na pořad dne, ale je to k diskusi, viďte, stejně jako snaha o větší politickou nezávislost médií veřejné služby. Politici by skutečně měli hlavně respektovat autonomii novinářského řemesla, jejich intervence do systému, existence médií veřejné služby je tedy nepřípustná. Politici tady u nás však měli ty choutky ovlivňovat média veřejné služby, zdá se, že je ty choutky neopouští. Ostatně sněmovna si přivlastnila právo schvalovat výroční zprávy České televize, takže politici nikdy jinak většinově neopustili myšlenku ovládat Českou televizi. Někteří politici se cítí být akcionáři České televize, což je velké nepochopení. Veřejnoprávní média jsou službou veřejnosti, ne poslanců, natož například ještě pana premiéra. Nemají dělat ani PR prezidentovi, jak mu to dělá pitoreskní Barrandov. Naopak. Jejich nezávislost vyplývá ze zákona, např. ze zákona o České televizi z roku 1991.

Můžeme se ale určitě bavit i o tom, jak obsazovat mediální rady, jak už to tady zaznělo od mých předřečníků. Stávající stav, kdy je to na sněmovně, v mých očích nevzbuzuje dobrý dojem. Máme různé modely z jiných zemí, jak to může a mohlo by fungovat, můžeme zapojit různé skupiny obyvatelstva, např. akademickou obec, odborníky na média a tak dále. Otázkou je, kdy více než nyní, právě zapojení Senátu. Děkuji předřečníkům, že vám to přijde jako logické vyústění dnešní situace.

Ale zpět k petici. Když vidím ty tlaky na naše veřejnoprávní média, hlavně na Českou televizi, tak je skoro malým zázrakem, že tomu dosud dokážete čelit. Systém médií veřejné službě, který byl nastaven od 90. let, tedy dosud funguje. Vím, že to kritici našich veřejnoprávních médií nechtějí slyšet, ale i na základě různých výzkumů, např. výzkum Reuters z minulého roku, se Česká televize i Český rozhlas těší vysoké míře důvěryhodnosti. Jsou tedy dosud objektivní, pluralitní, rozmanití a inteligentní.

Veřejnoprávní média to v rámci současné konstelace ve sněmovně opravdu nemají jednoduché. Do mediálních rad jsou voleni podle mého soudu problémoví lidé. Naposledy Ladislav Jakl, který opakovaně hovořil o České televizi a Českém rozhlase jako o zbytečných institucích. Slýchám o tom, že jsou to šašci a provokatéři, kteří to nemyslí vážně, a tak dále. Ale já si myslím, že to vážně myslí. Tady funguje parta ANO, komunistů, Okamurovců – skutečně hodně dobře. Přátelé, v příštím roce a půl skončí v Radě České televizi devět radních. Takže ještě před parlamentními volbami může mít Babišova skrytá koalice Kavčí hory pod palcem.

Dalším problémem jsou už zmíněné neschválené výroční zprávy o hospodaření a činnosti České televize, které se hromadí ve sněmovně. Tím se zbytečně posiluje určité napětí. Do Polska a Maďarska máme sice ještě daleko, ale tyto příklady tady jsou, a co pak považuji za skutečně skandální, je nedávné vyjádření Miloše Zemana, který vyzval poslance, aby neschválili výroční zprávy České televize. Ptám se: Proč? Je to další díl jeho soukromé rozvratné války proti demokratickým institucím a právnímu systému naší země. Koneckonců, známe a víme, jak vyzval k finančnímu vyhladovění Senátu nebo jak podrývá důvěryhodnost bezpečnostních služeb našeho státu.

Já plně stojím za touto peticí a děkuji za tu práci, co jste odpracovali, děkuji i občanům naší země, kteří to tak cítí. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama