Mgr. Pavel Svoboda

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2017 14:35:31

Přeju všem lidem, aby se měli tak dobře jako já, říká 101letá Anna Altmanová

Přeju všem lidem, aby se měli tak dobře jako já, říká 101letá Anna Altmanová

V obdivuhodné psychické a fyzické kondici oslavila své 101. narozeniny obyvatelka Domova pro seniory ve Vratislavicích nad Nisou, Anna Altmanová. K narozeninám jí přišel 22.3. pogratulovat také náměstek hejtmana LK pro sociální oblast Pavel Svoboda.

Dobrá nálada, což je její recept na dlouhověkost, jubilantku ani po stovce neopustila. V Domově pro seniory má pokoj sama pro sebe. Ráda čte, dívá se na televizi, jednou týdně chodí do dílny ručních prací, kde navléká korále a vyrábí drobné ozdoby, například nyní před Velikonocemi velikonoční vajíčka. Její celoživotní vášní je zpěv. I na oslavě narozenin si s chutí s vedením domova zazpívala písničku Andulko šafářova.

„Je mi jedno, kolik let mě ještě čeká. Co přijde, to přijde. Jsem spokojená. Všem lidem přeju, aby se měli tak dobře jako já, aby takhle podobně mohli dožít,“ svěřila se oslavenkyně. „Jím všechno, nic si nemusím odpírat. S pomocí chodítka ujdu pár kroků. Jenom už špatně slyším. Sluchadlo ale nenosím. Na co? Když mně chce někdo něco říct, ať se snaží,“ dodala.

Jak prozradila Anna Altmanová, její nejoblíbenější knížkou je Šakal, kterého dostala v 15 letech, a jehož hlavním hrdinou je pes. I v televizi se nejraději dívá na filmy o zvířatech a o přírodě.

„Paní Altmanová je živým příkladem toho, že věk je jenom číslo, nic neznamená. Důležitější je, jak se člověk cítí,“ poznamenal náměstek Pavel Svoboda. „Je obdivuhodné, že jí to ve 101 letech pořád myslí a že má v sobě ještě tolik humoru,“ doplnil.

Anna Altmanová se narodila 21. března roku 1916 v obci Železnice u Jičína. Pracovala jako opravářka žehliček a dalších drobných elektrospotřebičů. Vychovala dvě děti, dceru a syna, a podílela se také na výchově svého vnuka. Velkou část života prožila v Liberci. Do domova seniorů přišla v roce 2010. Zpívala ve zdejším pěveckém souboru Šedinky, se kterým jezdila koncertovat i mimo Vratislavice nad Nisou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama