Mgr. Radek Vondráček

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2022 17:36:00

Česko se stává migrační trasou v rámci Evropské unie, a ne bezvýznamnou

Česko se stává migrační trasou v rámci Evropské unie, a ne bezvýznamnou

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 6. září 2022.

Paní předsedkyně, děkuji za slovo, že se dostanu na řadu 14.40, jsem ani nečekal, to je pro mě příjemné překvapení.

Já jsem na své písemné přihlášce nazval nový bod Informace vlády o aktuálním stavu nelegální migrace v České republice. A žádám pouze o zařazení tohoto nového bodu, nebudu žádat pevné zařazení, k čemuž se tedy nyní vyjádřím.

Já jsem už o této problematice mluvil u hlasování o nedůvěře vládě. Já samozřejmě chápu, že jsme rokovali a už bylo 6 hodin ráno. Nicméně reagovali na mě ještě další kolegové, rozproudila se nějaká debata. Já jsem očekával aspoň nějakou reakci ze strany ministra vnitra, aspoň něco - pan ministr vnitra nebyl na hlasování, není tady ani dnes a mlčí. Já si myslím, že to je ta nejhorší možná varianta, a chtěl bych požádat vládní koalici ve vlastním zájmu, ať to zkusí tentokrát udělat opačně, než to dělá, že to nechá vyhnívat a až je ten problém obrovský, tak ho začne řešit. Když se teď domluvíme v rámci Poslanecké sněmovny, najdeme čas v rámci této schůze, řekneme si, že to bude trvat hodinu, a pan ministr vnitra, který prostě asi na to nemá čas, protože on na tu každodenní práci nemá čas, on řeší pořád nějaké skandály, tak by nás aspoň informoval o tom, co se děje a jestli to, co se šíří mezi lidmi, je, nebo není pravda, tak se podaří uklidnit situaci zavčas. Nedělejte to, jak to děláte se vším a pořád.

Já jsem poslancem za Zlínský kraj a opravdu se u mě objednali opakovaně občané v kanceláři a přišli s obavami, co se děje na slovensko-české hranici, že se skutečně pohybují v lese syrští uprchlíci, migranti, že je tam přítomna policie, přelétají vrtulníky, je tam prostě zvýšený pohyb osob. A ta situace graduje. Protože minulé pondělí u mě byl člověk a ten říkal, že už nejsou v lese, a že už chodí normálně po cestách, že se mu stává, že jede po cestě a potká čtyři migranty. Že ta situace graduje a je složitější, ilustruje i to, že počínaje dneškem je otevřeno centrum v policejní škole v Holešově, kde se soustřeďují tito migranti a kde jsou nějakým způsobem vyřizovány jejich papíry, když to řeknu velmi zjednodušeně.

Já bych se chtěl zeptat pana ministra vnitra, jaká ta situace opravdu je, jestli je pravda, že se jich zachytává asi tak 50 denně. Kdybych vzal jenom těch 50 denně, tak je to 1 500 měsíčně plus minus. A všichni se shodují na tom, že to jenom špička ledovce. A teď je otázka, co se s nimi potom děje. Protože ta policie je zadrží, zjistí, že přišli ze Slovenska, nemají žádné doklady, Maďarsko a Slovensko je pustilo bez dalšího a u nás tedy získají první nějaká potvrzení v rámci území Evropské unie. Mohou je zadržet pouze na 3 dny. Je pravda, že následně je posadí do vlaku směr Slovensko, ale nic jim nebrání na další zastávce znovu vystoupit a znovu to zkusit.

Takže tu máme dva typy uprchlíků, jedny, kteří projdou bez povšimnutí - a těch je většina - a potom nějakou část, kterou zadrží policie, snaží se, dělají, co mohou, nicméně musí je propustit a oni to znovu zkouší, do Německé spolkové republiky nejčastěji. Ale je pravda, že Německá spolková republika, když je zadrží na svém území, zjistí, že vlastně ty vstupní papíry, když to zase říkám tak jednoduše, mají z České republiky a vrací je k nám na českou hranici a tenhle ping pong se opakuje třeba i několikrát. Přijde vám tohle jako normální systém? Přijde vám to jako normální systémové řešení v rámci Evropské unie? Mně tedy rozhodně ne. Já mám informaci - zase ptám se - je to pravda, že ty převaděčské gangy je nabírají v Srbsku, bez problémů projdou Maďarskem a Slovenskem a vlastně první, kde jsou zachytáváni, tak u nás.

Já nechci budit nějakou paniku, já jsem kontaktoval zlínského hejtmana, ten mi potvrdil, že o této situaci ví, protože se na něho obrátilo na něj písemně několik starostů obcí. Následně on se obrátil na krajského ředitele policie a byl skutečně informován, že takhle, jak vám to říkám, tak to je realita Zlínského kraje. Nevymýšlím si to. A teď je otázka, co se s tím bude dít? Jak je vlastně zajištěna nějaká komunikace se Slovenskem? Protože jediná šance, jak to zvládnout, tak je společně se slovenskou stranou. Já děkuju tedy, že pan ministr je tady (ministr Rakušan přišel do sálu), on nám asi odpoví. Říkám, můžeme to zvládnout kultivovanou debatou tady v Poslanecké sněmovně. Ale slovenská policie spíše odvrací zrak, než aby tu věc řešila. To nám třeba řekne pan ministr, jak to tedy je potom s personálním zajištěním, s rozpočtovým zajištěním, s finančním zajištěním, jak funguje teď to nové centrum u nás v Holešově?

Pan hejtman mi řekl, že zatím je s tou migrační vlnou spojena nulová kriminalita, to je výborná zpráva, to bych chtěl taky říct, aspoň co já vím. Nicméně ty osoby se tady u nás pohybují neznámo kolik dní, neznámo kudy a jak. A když tedy jsou vraceni zpět, tak se stejně nevrátí, a údajně jsou i opakovaně vraceni ze Spolkové republiky Německo. A ten převaděč jim říká: Buď vás chytnou, pak vás naloží do autobusu a zavezou vás ještě blíž k německým hranicím do detenčního zařízení, takže vám česká vláda udělá taxi zadarmo, anebo když vás nechytí, tak běžte tam a tam na vlak a jeďte tam a tam.

Takže Česko se v tuto chvíli stává migrační trasou v rámci Evropské unie, asi ne bezvýznamnou migrační trasou. Já nikomu nechci nasazovat psí hlavu, ale prostě za nás ta trasa neexistovala. Ti migranti nechodili. A já nevím, jestli je v zájmu Evropské unie, aby ti lidé sem tak přicházeli nekontrolovaně a masově. Ano, jejich cílovou zemí je Německo, ale to Německo, když je tam chytí, tak je vrací k nám. A jak dlouho ještě bude jejich cílovou zemí Německo a Německo nebude reagovat? A oni se pohybují v rámci území Evropské unie a jsme členská země Evropské unie. A nakonec který problém se objeví u nich, tak se nakonec objeví u nás.

A já mám ten pocit, že ten problém je dlouhodobě neřešen. Proto navrhuji tento mimořádný bod, nenavrhuji jeho pevné zařazení. Poprosil bych předsedy poslaneckých klubů a pana ministra, jestli by se v rámci napjatého, já to chápu, napjatého programu této schůze, nenašel časový úsek jedné hodiny, kdy bychom se stručně k tomu vyjádřili, kdy bychom slyšeli ty odpovědi, protože ten problém sám nezmizí. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama