Mgr. Richard Andrle Sylor, MBA

EU je „ekonomickým obrem, ale "politickým trpaslíkem"
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.04.2014 13:32:04 - hanušová

spolupráce v EU

Ještě jeden dotaz, na který jsem se ptala i Okamury v reakci na jeho včerejší vystoupení: Podle jeho názoru a předpokládám, že mluvil za stranu, bychom v rámci EU měli spolupracovat tam, kde je to pro nás výhodné, což je takové typické čecháčkovské uvažování. Proč by ale pak měli mocnost, jako VB, Francie, Německo, chtít spolupracovat s námi? To přece nejde, aby v rámci jednoho členství každý participoval jen na tom, co je pro něj výhodné. Nemyslíte, že je třeba nastavit jasný kompromis?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.04.2014 11:46:13 - Mgr. Richard Andrle Sylor, MBA

Dobrý den, paní Hanušová.

Pokusím se vysvětlit.


Každá země obhajuje v rámci EU své zájmy (ER) a zájmy svých občanů (EP). Proto existuje Parlament a Rada, kde má každý členský stát své zástupce v roli europoslanců a ministrů. Samozřejmě, že různé právní akty s ostatními zeměmi bychom měli vytvářet tak, aby to bylo pro nás výhodné – o to se snaží každá členská země. EU je organizace více - méně obchodního rázu – nejde zde o sílu vojenskou, mocenskou, či finanční. Současně to není burza, ale promyšlený ekonomicko-obchodní mechanismus se svými vlastními strategiemi.


I my máme co nabídnout, aby to Francii, Německo, apod. mohlo zajímat. Už jen to, že jsme členem tohoto heterogenního uskupení, je síla, kterou jiné země nemohou ignorovat. A tak naše slovo ve světě platí – právě díky členství v dané demokratické unii.

Důkazem demokratické politiky EU je například to, že dokonce Úsvitu, který má pouhých 14 členů, se podařilo v EVROPĚ prosadit petici na zpřísnění imigrační politiky! To už něco znamená, nemyslíte? A to se o změnu snažila pouhá jedna strana naší České republiky.


Mimo to EU funguje tak, že různé politické skupiny společně vytváří frakce za určitým záměrem, který je u nich podobný. A pokud jde o většinovou sílu, tak ta již může něco prosadit. Současně pokud se objeví problém v nějakém – byť malém státu, celá EU řeší onen problém – viz. pomoc Řecku, Kypru apod.. Zde nehrozí, že by byla nějaká malá zemička zapomenuta nebo umlčena. Samozřejmě nemusím připomínat, že záleží i na europoslancích jak budou aktivní, schopní a jak se zachovají.

Snad jsem správně pochopil, co Vás zajímá.

Pěkný den přeji,

Richard Andrle Sylor