Mgr. Stanislav Eichler

admin
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2010 16:51:00

Z odříznuté radnice jsme se museli brodit po pás ve vodě

Z odříznuté radnice jsme se museli brodit po pás ve vodě

Hejtman Libereckého kraje vyhlásil stav nebezpečí.

Hejtman vyhlásil stav nebezpečí na celém území Libereckého kraje. Stav nebezpečí znamená to, že Liberecký kraj může například požádat Armádu ČR i soukromé subjekty o pomoc, dělat uzávírky, zamezit vstupy do určitých oblastí apod.

"Od ranních hodin jsme byli v terénu, zůstali jsme odříznuti na radnici v Chrastavě, odkud jsme se museli brodit po pás ve vodě", říká hejtman Eichler.

Ve dvě hodiny se sešel krizový štáb, který vyhodnotil celkovou situaci. Evakuace je vyhlášena v Dětřichově, Frýdlantě v Čechách, Raspenavě, Heřmanicích, Mníšku u Liberce, Nove Vsi, Hejnicích, Bílém Potoce, Kryštofově Údolí, Machníně, Hrádku nad Nisou a Bílém Kostele. Přehrada Fojtka zadržuje více než stoletou vodu, situace je relativně dobrá, voda přes hráz ještě nejde, zato přehrada Mlýnice má vodu již pod korunou hráze a hrozí její protžení, je vyhlášen druhý povodňový stupeň. "Můžeme bohužel potvrdit dvě úmrtí spojené s povodní, jedno v Lindavě a druhé v Raspenavě", říká hejtman. Další dva lidé jsou pohřešováni, a to v Heřmanicích a Dětřichově. Hasičský záchranný sbor je v pohotovosti od nočních hodin, policejní sbor taktéž a informují obyvatele megafony. Policejní ředitel žádá spoluobčany o uposlechnutí policejních doporučení či příkazů. Zároveň složky Integrovaného záchranného systému žádají občany, aby neprovozovali tzv. povodňovou turistiku a nenavštěvovali zatopená místa. Policisté taktéž budou zajišťovat opuštěná obydlí, aby nedocházelo k jejich rabování. Policejní hlídky v Habarticích informují o neprůjezdnosti silnice do Liberce. Dle informací od ředitele Krajského policejního ředitelství v Liberci víme, že polská strana již informuje polské občany v Zawidově, aby nejezdili do ČR a respektovali pokyny českých policistů. Krizový štáb jedná o pomoc ze strany Euroregionu.

"Obecně se stav lepší, přeháňky se posouvají směrem na východ republiky", říká Ing. Jaroušek, ředitel Povodí Labe.

"Prosíme občany, aby kontaktovali pomoc přes telefonní číslo 112, které je centrální a umožňuji rychlé šíření informace všemi záchrannými složkami a zajišťuje plnou koordinaci", říká plk. Hlinovský z Hasičského záchranného sboru. "Mohu potvrdit, že hasičů v akci máme dost, ovšem problémem je tyto záchranáře dostat do postižených oblastí", doplňuje Hlinovský.

Tiskové oddělení doplňuje kontaktní číslo pro novináře Květa Šírová 739 541 624 a Andrea Fulková 739 541 549.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama