Mgr. Václav Klaus

  • Trikolora
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2018 11:49:00

Navrhuji Památný den sokolstva

Navrhuji Památný den sokolstva

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 5. prosince 2018 k vládnímu návrhu zákona o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu.

Dobrý den, dámy a pánové. Děkuji za zařazení tohoto bodu. Jak jsem slíbil, nebudu řečnit dlouho. Můj návrh je velice krátký a zavádí jako významný den, Památný den sokolstva, 8. říjen. Krátce odůvodním.

Myslím, že Sokol se přímo podílel na formování české národní identity a spoluvytvářel samostatný československý stát a poté český stát. Proto v době sto let oslav založení státu mi přišlo velice vhodné tento návrh podat, ačkoliv jsem jinak velice skeptický k většímu a většímu počtu významných dnů. Jak řekl Tomáš Garrigue Masaryk: bez Sokola by nebylo legií, bez legií by nebylo republiky. Sokol také na rozdíl od některých jiných organizací myslím sdružuje a sdružoval lidi naprosto napříč politickým spektrem od komunistů po pravici a tak dále, a tak dále, přestože některé jiné politické strany si pak zakládaly třeba vlastní tělovýchovné organizace.

A nyní krátce odůvodnění, proč 8. října. Sokolové byli vždycky nositeli demokratických a humanitních principů, a proto byli vždycky velkým trnem v oku všech totalitních ideologií. Nacistická moc proto jeden z prvních tvrdých útoků zahájila proti České obci sokolské, která byla rozpuštěna, 900 předních činovníků zatčeno, odvezeno do koncentračních táborů, celkem bylo zavražděno nebo přímo popraveno přes tři tisíce sokolů včetně žen a dorostenek. Proto je 8. říjen dnem v naší historii významným a já ho navrhuji jako významný den, Památný den sokolstva.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama