Mgr. Václav Klaus

  • Trikolora
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.01.2019 14:48:00

Sokolové byli vždy nositeli demokratických tradic

Sokolové byli vždy nositeli demokratických tradic

Projev na 5. schůzi Senátu 31. ledna 2019 k návrhu zákona o státních svátcích

 Vážené senátorky, vážení senátoři, dobré ráno.

Přišel jsem vás seznámit s poměrně nekonfliktním zákonem, týkajícím se významných dnů ČR.

Úvodem rovnou řeknu, že nejsem fanoušek inflace významných dnů a dalších specifikovaných dnů v kalendáři, ale jsou nějaké výjimky. Byl jsem loni v létě odhalit v rodné obci památník sokola Pekáčka zabitého nacisty, tam jsem byl požádán Máchalovou župou sokolskou, abych zdvihl toto téma. 20 let jsem byl sám sokolem, rozhodl jsem se, že při oslavách 100 let republiky by bylo milé i v úctě ke starým sokolům, často zahraničním, uctít jejich přínos vzniku republiky tímto zákonem a udělit jim 8. říjen jako významný den republiky. Den sokolstva.

Sokolské hnutí je také spojeno s celou Československou a Českou republikou. Je nadstranické, chodili do něj cvičit zástupci všech možných politických stran a směrů. Není to nic úzce partikulárního. Koneckonců, jak řekl Masaryk, bez Sokola nebylo by legií, bez legií nebylo by republiky.

Proč 8. říjen? Sokolové byli také vždy nositeli demokratických tradic, a proto byli trnem oku všech totalit, které šly okolo nás už v minulém století. Měli velký problém po roce 1948 a ještě větší problém měli po příjezdu Reinharda Heydricha do protektorátu, který 8. října Sokol rozpustil a tisíce činovníků sokolských uvrhl do koncentračních táborů. 3000 z nich zahynulo, vč. dorostenek a žen. Čili 8. říjen je v tomto smyslu smutným dnem, ale je to připomínka i hrdinství těchto sokolů.

Nechci vás již déle zdržovat, máte na programu jistě mnoho dalšího. Čili myslím, že jako úvod by to snad stačilo, kdyžtak zodpovím vaše otázky, děkuji za podporu tohoto zákona.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama