Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2019 17:37:00

Je zvláštní, že prezident navrhuje kandidáta, který se měl podílet na amnestii

Je zvláštní, že prezident navrhuje kandidáta, který se měl podílet na amnestii

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 13. března 2019 k návrhu na volbu zástupce Veřejného ochránce práv.

Děkuji za slovo.

Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, není to úplně často, kdy bychom vedli rozpravu k nominacím ve vztahu k funkcím, které volí Poslanecká sněmovna. Nicméně myslím, že v tomto případě je to na místě, protože nominace, která přišla od pana prezidenta republiky, je podle mého názoru, a nejen mého, velmi kontroverzní.

Pokud jde o pana Zdeňka Koudelku, domnívám se, že nesplňuje základní požadavky, které jsou kladeny na zástupce ombudsmana, a to, že tato funkce má být završením kariéry, dlouholeté služby občanům s konkrétními pozitivními výsledky a že do této funkce patří renomovaná nezávislá osobnost. Bohužel v případě pana Koudelky je seznam věcí, které jsou nějakým způsobem nedůvěryhodné nebo pochybné, poměrně dlouhý.

Za prvé je velmi zvláštní, že prezident republiky Miloš Zeman, který se před svým zvolením jednoznačně distancoval od amnestie svého předchůdce Václava Klause, nyní navrhuje kandidáta, který se měl na přípravě této amnestie podílet.

Za druhé je velmi zvláštní, že pan Koudelka měl za sebou několik návrhů, které byly Ústavním soudem shledány protiústavními, ať už jde o pokus změnit volební systém České republiky na většinový bez toho, aniž by se změnila ustanovení ústavy, nebo ať jde o podporu nezákonného odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové.

Samozřejmě jsou tady i nějaké další věci, ať už je to podíl na opoziční smlouvě, kauze Diag Human a podobně. A v neposlední řadě také to, že pan Koudelka v době, kdy byl ještě poslanec této slavné Sněmovny, spolupředložil zákon o exekucích, který byl, jak se následně ukázalo, extrémně nedomyšlený a který uvrhl 800 tis. lidí, občanů této republiky, do dluhové pasti, do nevyhnutelné situace, na které těží pouze několik magnátů a finančních společností.

Takže se domnívám, že v tomto případě rozhodně nejsou splněny požadavky, že by pan Koudelka byl renomovanou osobností, za kterou by byly konkrétní pozitivní výsledky ve službě občanům, ale že v tomto seznamu, jak jsem ho předestřel, se spíš ukazuje opak. A proto náš klub pana Koudelku nepodpoří.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama