Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2018 14:03:00

Pokud zákon nezměníme, budou směnárny dál zneužívat dezorientované turisty

Pokud zákon nezměníme, budou směnárny dál zneužívat dezorientované turisty

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny 12. dubna 2018 k zákonu o směnárenské činnosti

 Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Já když jsem pracoval jako zastupitel hlavního města Prahy, tak jsme samozřejmě řešili i tuto směnárnu. My jsme to řešili s kolegou Nacherem. Já jsem dokonce předložil návrh zákona zastupitelstvu hlavního města Prahy, který se v rozporu se zákonem vůbec nedostal na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy, protože ho paní primátorka Krnáčová někde ztopila. No.

Bohužel ta situace je tady opravdu velmi špatná, protože tady máme skupinu, a nejsou to zdaleka všechny směnárny, je spousta kvalitních směnáren v centru Prahy, ale bohužel jsou tady i směnárny, které fungují takovým parazitickým způsobem, že zneužívají dezorientované turisty. V podstatě je to úplně stejná věc, jako když takzvaní obchodní šmejdi zneužívají dezorientované seniory a prodávají jim nějaké hrnce nebo deky, svezou je na místo a zneužívají této jejich dezorientace. Já si myslím, že ten návrh, který je předložen, tak je krok správným směrem a také jsem byl sám svědkem spolu s Jankem Rubešem, který mi to ukázal přímo na místě. Prostě přijde Japonka do směnárny, dá tam svoje peníze a kolik za to dostane nazpátek? Za jedno euro dostane 15 korun. Takže takovýmto způsobem. A pak se samozřejmě diví, když odejde od okénka a za dvě minuty jí to tedy vrtá hlavou, co se tam vlastně stalo. Vrátí se a samozřejmě peníze už jí nikdo nevrátí. Protože celé to, co tohleto ty směnárny dělají, tak je podle našich zákonů legální. Takže to není ani možné sankcionovat Českou národní bankou a je potřeba k tomu změnit zákon. Pokud ten zákon nezměníme, tak tady budou dál tyhlety parazitující směnárny zneužívat dezorientované turisty, budou tím poškozovat pověst zejména hlavního města Prahy, které je turistickým centrem a samozřejmě veškeré ty desítky a stovky milionů, které hlavní město Praha investuje do cestovního ruchu na to, aby zvýšilo svoji prestiž v zahraničí, tak budou vynaložené úplně zbytečně.

Proto jsem rád, že tady ten zákon je. My jsme tedy něco podobného také chtěli předložit, ale čekali jsme na Ministerstvo financí, než přijde s vlastní novelou. Ale myslím si, že vzhledem k tomu, že vláda je v demisi a zatím ten návrh nepředložila, já jsem počítal s tím, že ho předloží během února, a jak už tady správně zaznělo, Česká národní banka už vlastně přišla s tou iniciativou řadu a řadu měsíců nazpátek, tak si myslím, že je logické, aby to projednala Poslanecká sněmovna. Čili já vřele tento návrh zákona doporučuji a myslím si, že pokud Ministerstvo financí přijde s nějakými zlepšováky, tak prostřednictvím poslanců je může uplatnit případně ve druhém čtení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama