Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2019 22:53:00

Restauratéři nemusí automaticky platit kolektivním správcům

Restauratéři nemusí automaticky platit kolektivním správcům

Ústavní soud vydal přelomový nález, podle nějž není možné, aby kolektivní správce požadoval poplatky za provozuschopný televizor nebo radiopřijímač v restauračním zařízení, aniž si ověřil, že je k bezdůvodnému obohacování skutečně využíván.

 Piráti o prolomení monopolu kolektivních správců dlouhodobě usilují a spolupracují s Advokátní kanceláří Mgr. Mariana Pavlova, která v této věci podala k Ústavnímu soudu stížnost.

„Úterní nález konkrétně znamená, že kolektivní správci již nebudou moci automaticky vymáhat licenční poplatky od hospodských a provozovatelů restauračních zařízeních za TV a rádiové vysílání. Správci budou muset nejdříve dokázat, že dochází k produkci jimi zastupovaných děl, a že se vůbec jedná o autorské dílo či o výkon umělce,“ uvedl předseda klubu Pirátů Jakub Michálek.

Neadekvátní pravomoci kolektivních správců chtějí Piráti řešit i legislativně. V říjnu 2018 proto poslankyně Lenka Kozlová připravila tři pozměňovací návrhy k autorskému zákonu, které měly za cíl ukončit zákaz kopírování notových záznamů pro osobní použití, snížit finanční postihy za neoprávněné využití autorských děl a zastavit stíhání uživatelů tzv. osiřelých děl.

V březnu tohoto roku pak Michálek a Kozlová představili novelu, která ruší autorský poplatek za prázdná DVD a flash disky a zároveň snižuje DPH na honoráře za psaní knih.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama