Ministerstvo pro místní rozvoj

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2009 14:39:11

MMR: Macháčkovy nesmyslné informace o čerpání evropských peněz

MMR: Macháčkovy nesmyslné informace o čerpání evropských peněz

Ministerstvo pro místní rozvoj se důrazně ohrazuje proti článku novináře Jana Macháčka „Česká republika se rychle sune na okraj“.

<div class="p b html">Ministerstvo pro místní rozvoj se důrazně ohrazuje proti článku novináře Jana Macháčka „Česká republika se rychle sune na okraj“, který redaktor zveřejnil na svém blogu. Z obsahu příspěvku je bohužel patrné, že novinář Jan Macháček podává zcela nesmyslné informace.</div><div class="clearer">&nbsp;</div> První dezinformace je uvedena hned ve druhé větě. Česká republika se nezavázala do 15. prosince spustit zcela nový monitorovací systém. Jak bylo uvedeno na tiskové konferenci Ministerstva pro místní rozvoj a několikrát v médiích, MMR se zavázalo do 15. prosince vyhlásit nové výběrové řízení na monitorovací systém. Zároveň bylo důrazně řečeno, že probíhají analýzy, které mají napovědět, zda a za jakých podmínek bude vyhlášení nové zakázky pro Českou republiku ekonomicky nejvýhodnější. <br /> <br /> Redaktor Jan Macháček dále uvádí zcela smyšlenou informaci o tom, že ČR již v minulosti žádala a nyní bude znovu žádat o <em><strong>„odklad spuštění monitoringu“</strong></em>. ČR nikdy o nic podobného nežádala, současný monitorovací systém je plně funkční. Jeho naprostou nezávadnost potvrdila před několika týdny ministerstvu i Evropská komise. Nejnázornějším důkazem funkčnosti monitorovacího systému je i fakt, že Evropská komise schválila Česku již 14 z celkových 18 operačních programů. Dalším důkazem bezproblémové funkčnosti monitorovacího systému je objem vyčerpaných peněz z fondů EU za programové období <strong>2004 – 2006</strong>: Česká republika zatím vyčerpala <strong>98,1%</strong> z celkového možného objemu, tedy do ČR získalo za toto období téměř <strong>42 miliard korun</strong>. Další peníze z minulého období se ale stále administrují, čerpání tak bude téměř stoprocentní!<br /> <br /> <em><strong>„Redaktor Jan Macháček uvádí zcela smyšlené informace. Chápu, že téma evropských fondů je složité a pro žurnalistické zpracování vyžaduje jistou dávku odbornosti a novinářského umu. Právě proto nabízím redaktorovi ze strany ministerstva konzultace, aby mohl alespoň částečně do tématu fundovaně nahlédnout a případně se vyvarovat podobné dezinformační blamáže před veřejností i před kolegy novináři,“</strong></em> uvedl ministr Rostislav Vondruška. <br /> <br /> Redaktor Jan Macháček v závěru svého článku hovoří o „regionální a stavební lobby“ a naznačuje možnou souvislost s korupcí v souvislosti s monitorovacím systémem. MMR proto vyzývá a doporučuje redaktorovi tento postup – pokud má nějaké konkrétní podezření na nezákonné jednání, nechť ho bez prodlení oznámí orgánům činným v trestním řízení.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama