Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.01.2010 16:13:04

Chcete zákon? Zaplaťte si!

Chcete zákon? Zaplaťte si!

Aféra „milion za zákon“, se kterou přišel deník MF Dnes, je ukázkou dobré investigativní novinářské práce. Odhaluje doslova zločinné praktiky, které v české politice bují už léta. Samozřejmost, s níž se poslanci TOP 09 a KSČM postavili ...

28. 9. 2009 - Aféra „milion za zákon“, se kterou přišel deník MF Dnes, je ukázkou dobré investigativní novinářské práce. Odhaluje doslova zločinné praktiky, které v české politice bují už léta. Samozřejmost, s níž se poslanci TOP 09 a KSČM postavili k evidentně korupční nabídce, naznačuje, že podobně věci dělají zcela běžně.

Kolegové Šustr (TOP 09) a Dolejš (KSČM) s ledovým klidem prezentovali domnělému zástupci společnosti provozující hazard různé způsoby, jak lze utajit sponzoring (čti: úplatek). Milionovým darem se měl jejich stranám revanšovat za postoj k zákonu, který chce ovlivnit. Prý jsou tyto metody ověřené a vyzkoušené, shodli se oba jmenovaní. Což může znamenat jen tolik, že pánové to nedělali poprvé.

Drzost a cynismus obou poslanců kulminovaly poté, co to „prasklo“. První reakce obou byla, že na tom nevidí nic špatného. Údajně jde o normální praxi. Díky za upřímnost, kolegové!

Od roku 1995, kdy ODS použila ke krytí patnáctimilionového sponzorského daru podnikatele Milana Šrejbra dnes už legendární jména Lajos Bács a Radjiv M. Sinha, uteklo už hodně vody. Politické strany se poučily. Místo smyšlených dárců používají ke krytí sponzorských darů PR agentury, inzerci ve stranickém tisku, spřátelené právní kanceláře nebo „ty jejich sportovce“. Říkají-li pánové Šustr a Dolejš, že je to normální, pak implicitně souhlasí s korupcí a praním špinavých peněz. Nazývejme věci pravými jmény.

Jestliže ovlivnění hlasování přijde lobbistu na milion, kolik asi stojí celý zákon šitý na míru jeho podnikatelských potřeb? Pět milionů? Deset? A stačí dát peníze do stranické kasy, nebo je potřeba „pozitivně motivovat“ (jak říkával bývalý poslanec ODS Jan Morava) i samotné zákonodárce? Budou se muset normální občané na potřebné zákony skládat jako kdysi na Národní divadlo? A co je dražší – zákon nebo státní dotace?

Zlí jazykové kdysi dávali Šrejbrův utajený sponzoring ODS do souvislosti s půlmiliardovou státní dotací na sanaci ekologických škod, kterou mu předtím věnovala vláda Václava Klause. 15 milionů tvoří z uvedené částky zhruba 3 procenta. Kdybychom kauzu posuzovali z dnešního pohledu, bylo by jakékoliv spojování obou věcí vyloučeno. Vsadil bych se, že tak lidové ceny už na našem politickém trhu dávno nejsou.

V posledním Indexu vnímání korupce, který zveřejnila Transparency International, se Česká republika společně s Bhútánem umístila na 45. místě. Lépe dopadly i některé rozvojové země. Na druhé straně to mohlo být i horší. Lidé jako pan Šustr a pan Dolejš však naštěstí korupci vnímají trochu jinak, a to nás možná v žebříčku posunulo o pár příček výš. Ještě že je máme!

P. S. Zelení byli z oslovených stran jediní, kdo s nastrčeným „hochštaplerem“, nabízejícím milión za ovlivnění hlasování, odmítli vůbec jednat. V souvislosti s aktuální kauzou "milion za zákon" jsme za svůj zásadový postoj často chváleni. Ve skutečnosti jsme se ale jen zachovali normálně. Že se v rámci české politiky evidentně jedná o unikátní postoj, je velmi smutné zjištění.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama