Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.02.2011 11:08:00

Je čas odmítnout Nečasovu renesanci jádra

Je čas odmítnout Nečasovu renesanci jádra

Premiér Petr Nečas ve svém článku Čas pro renesanci jaderné energetiky (LN 11. 2.) vášnivě volá po renesanci jaderné energetiky v České republice. Nečasovo volání je scestné.

Věří-li Petr Nečas v jádro, nezná dnešní svět. Dávno existují scénáře ukazující, že se můžeme bez jaderné energetiky obejít. Česká republika má obrovský potenciál zvyšování energetické efektivity a snižování spotřeby v kombinaci s využitím obnovitelných zdrojů. Vzhledem ke stáří fungujících a počtu plánovaných reaktorů čeká jadernou energetiku i při oživení výstavby pozvolný ústup.

Názor, že je odpor vůči jádru založen na předsudcích, není racionální. Pan premiér by se měl pokusit svůj postoj k jádru odideologizovat. Jako zarytý neoliberál pan Nečas rád zmiňuje potřebu budovat v ČR tržní prostředí. Opomíjí však, že jaderná technologie není v tržním prostředí životaschopná. Vyžaduje stálý přísun veřejných prostředků, zvýhodňování investorů i provozovatelů. Investičně je extrémně drahá a vytváří obrovské externality. Po desetiletích komerčního provozu není vyřešeno skladování jaderného odpadu, dopad na životní prostředí, znečištění při těžbě a zpracování uranu či rizika provozu. Často se skloňuje energetická nezávislost. Dovozem jaderného paliva z Ruska jí ale opravdu nedosáhneme.

Jadernou elektrárnu nikdo nepostaví, aniž se za investici nezaručí stát. Dostavba jaderné elektrárny Temelín může stát až 364 miliard korun. Zakázka ČEZ na pět atomových reaktorů tak vyjde minimálně na 900 miliard. Pro představu - tento rok očekáváme příjem státního rozpočtu okolo 1044 miliard. I kdyby výstavbu financoval polostátní ČEZ, projeví se investice na snížení vyplácených dividend státu. Rozvoj jádra si jednoduše nemůžeme dovolit.

Z médií navíc dobře víme, jak lehce je u nás možné náklady veřejných zakázek zvyšovat v průběhu jejich realizace. Z Nečasovy jaderné renesance se tak může stát krádež století za bílého dne a kauzy typu Blanka, Lesy ČR nebo Pražská čistička odpadních vod budou ve srovnání s ní pouze neškodným plýtváním. Snaha resuscitovat jádro jde proti zájmu nás všech. Je proto na čase Nečasovu renesanci jádra odmítnout.

(Psáno pro Lidové noviny 18.2.2011)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama