Pavel Telička

  • BPP
  • Středočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2017 18:50:00

Čeští poslanci europarlamentu nedovedou prodat to, co Unie pro nás dělá

Čeští poslanci europarlamentu nedovedou prodat to, co Unie pro nás dělá

Ve čtvrtek, 9. února 2017 navštívil místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička Mladou Boleslav. Diskuse byla součástí jeho pravidelných návštěv regionů, které nazval „Za co všechno (ne)může Brusel?“.

V Mladé Boleslavi byl na veřejné debatě v Městské knihovně s Pavlem Teličkou diskutovat Pavel Mertlík, ekonom a současný rektor Škoda auto Vysoké školy. Diskusi moderovala Pavlína Kvapilová, která hned v úvodu vyzvala k zapojení publikum: „Proč jste tady, co by vás zajímalo?“, ptala se přítomných.

Lidé v publiku, kteří byli spíše proevropsky naladění, se mj. ptali, proč česká média přinášejí tak málo pozitivních informací o EU. Pavel Mertlík upozornil na to, že svou roli musejí kromě médií hrát i akademická sféra a think-tanky. A zmínil také, že veřejnoprávní média by měla plnit svou „osvětovou“ funkci. Místo dlouhých rozprav z české poslanecké sněmovny by uvítal i rozpravy ze senátu či Evropského parlamentu.

„Čeští europoslanci neumějí v ČR dostatečně „prodat“ to, co EU pro Českou republiku dělá,“ zaznělo také v této části debaty ze strany publika. Což je možná pro české zástupce v EP výzvou… 

„A co se dá udělat pro větší efektivitu EU?“ byl jeden z dalších dotazů. Pavel Telička zmínil, že frakce ALDE, jejímž je místopředsedou, přináší vize, jak EU reformovat. Její předseda Guy Verhofstadt bude příští týden ve Štrasburku představovat celkem provokativní návrh mimo jiné i o zeštíhlení Evropské komise: aby měla jen 12 – 14 členů. Jednou z variant je i jedno sídlo EP, tedy buď ve Štrasburku, nebo jen v Bruselu. Pavel Telička by podle svých slov byl proti, ale šanci na změnu zakládajících smluv vidí jako malou.

Mluvilo se také o přínosech členství v Unii pro ČR. „ČR za 13 let svého členství získala z fondů přes 600 miliard Kč čistého, jiné země jsou jen čistí plátci, “ uvedl Pavel Mertlík. Ten je podle svých slov zastáncem  evropského ministra financí, které by přerozdělovalo finanční toky. Unie by měla mít vlastní zdroje financování, příjmy z daní, atd.

Probírala se i otázka přijetí či nepřijetí eura. Oba diskutující se shodli, že jsou zastánci přijetí eura v ČR ve správnou dobu a že jde nejen o politickou otázku. Pavel Mertlík k tomu uvedl: „Jsem pro vstup do eurozóny, pro Českou republiku by to mělo stabilizační potenciál. Slovensko je teď lepším místem pro zahraniční investory, protože má stabilnější měnu.“

Pavel Telička pak dále mluvil o tom, že je důležité, abychom „byli v místnostech, kde se jedná“ a ne na okraji Evropy. V budoucnu si prý dovede představit ještě více vícerychlostní Evropu. „Některé státy budou chtít v některých oblastech jít dál, jiné ne. Budou pak ale na „chvostu“ a už toho moc neovlivní. Česká republika by měla zůstat „u kormidla“. EU musí projít reformou, jinak bude pokračovat plíživá dezintegrace EU, která není v českém zájmu", řekl během debaty Telička.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama