Pavel Telička

  • BPP
  • Středočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2015 14:30:00

Europoslanec Telička sleduje případ pronásledované saudskoarabské aktivistky

Europoslanec Telička sleduje případ pronásledované saudskoarabské aktivistky

Skupina poslanců Evropského parlamentu včetně Pavla Teličky se obrátila na vysokou představitelku EU pro zahraniční vztahy Federicu Mogheriniovou ohledně případu saudskoarabské aktivistky Suád aš-Šammaríové.

Tato spoluzakladatelka diskuzní skupiny Saudská liberální síť a spolupracovnice bloggera Raifa Badawího byla v říjnu zatčena kvůli twitterovým příspěvkům, v nichž údajně popisovala saudskou společnost jako maskulinní a sarkasticky psala o náboženských textech.

Suád aš-Šammaríová byla sice počátkem února propuštěna, ale její stíhání stále trvá. Poslanci EP proto chtěli znát kroky, které komisařka Mogheriniová podnikla v  případě této pronásledované aktivistky.

V odpovědi z 16. února Federica Mogheriniová uvádí, že Evropská služba pro vnější činnost podnikla ve spolupráci s členskými státy EU a obdobně smýšlejícími partnery „několik osvětových iniciativ zaměřených na saúdskoarabské orgány“.

EU se podle Federicy Mogheriniové trvale angažuje v pokračujícím dialogu se saúdskoarabskými orgány, přičemž za hlavní problematické oblasti považuje především systém mužského poručenství a práva žen, trest smrti, reformu soudnictví, svobodu projevu, náboženskou toleranci a diskriminaci a práva zahraničních pracovníků.

Komisařka Mogheriniová také europoslance ujistila, že bude případ Suád aš-Šammaríové i nadále pozorně sledovat a prostřednictvím vhodných diplomatických cest vyjadřovat své znepokojení.

Dotaz europoslanců je k dispozici zde, odpověď Federicy Mogheriniové je zde.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama