Pavel Telička

  • BPP
  • Středočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2015 20:33:00

Frakce ALDE navrhuje Evropskou obrannou unii

Frakce ALDE navrhuje Evropskou obrannou unii

Frakce ALDE představila před pár dny v Evropském parlamentu návrh na zřízení Evropské obranné unie spolu s koncepcí, která by měla vést ke vzniku integrovaných evropských sil do roku 2025.

Evropská obranná unie by se měla stát integrální součástí NATO v Evropě a měla by být založena na následujících principech: 

- zakotvení v evropské zahraniční a bezpečnostní strategii a definice společných zájmů, hrozeb a priorit

- progresívní integrace určitých prvků národních ozbrojených sil na základě existujících evropských jednotek Eurocorps

- integrovaný obranný trh definovaný na základě strategické koncepce umožňující EU čelit celé šíři strategických hrozeb

- modernizované rozhodovací procesy a jediný rozpočet s jasně definovanými pravomocemi Evropské rady, Vysoké představitelky pro zahraniční politiku, Komise a Parlamentu.

Představitelé frakce ALDE poukázali na neexistenci evropské obranné strategie. Evropa si podle nich nemůže dovolit financovat 28 různých armád a přitom se spoléhat na pomoc USA vždy, když se na kontinentu objeví bezpečnostní hrozba.

„Je zřejmé, že dnes v Evropě, nedaleko za našimi hranicemi, cítíme určitá bezpečnostní rizika. Chceme samozřejmě zůstat spolehlivou součástí Severoatlantické aliance, ale zároveň musíme být schopní sami čelit hrozbám, které mohou do budoucna vyvstat v naší bezprostřední blízkosti. Je proto žádoucí, aby tam, kde NATO nebude zasahovat, měla Evropská unie své integrované vojenské kapacity pod jednotným velením,“ uvedl Pavel Telička.

„Kumulovaný obranný rozpočet členských států EU dosahuje 45 procent amerického vojenského rozpočtu. Naše operační schopnost je však ve srovnání s Američany pouze 10- až 15-procentní. To je nepřijatelné,“ prohlásil předseda ALDE Guy Verhofstadt.

Na konferenci vystoupil také český ministr obrany Martin Stropnický, který doporučil, aby se Rada EU začala co nejdříve scházet také speciálně na úrovni ministrů obrany. Osamostatnění obrany a bezpečnosti od zahraniční politiky, jíž jsou v Radě EU tato témata dosud součástí, by podle něj významně přispělo k jejich zviditelnění.

Koncepce frakce ALDE k obranné politice je v angličtině a francoužštině dostupná zde.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama