Pavel Telička

  • BPP
  • Středočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2015 14:54:00

Hlas businessu musí být slyšet více a silněji než dosud

Hlas businessu musí být slyšet více a silněji než dosud

Pavel Telička se tento týden zúčastnil debaty organizované průmyslovými a zaměstnavatelskými asociacemi ze zemí V4 a ze Slovinska a Chorvatska, kde se o dohodě TTIP začalo diskutovat dříve než v jiných zemích.

Zástupci asociací vyjádřili dohodě podporu a apelovali na poslance, aby se zasadili o přijetí stanoviska Evropského parlamentu, které bylo v červnu odloženo kvůli obstrukcím socialistů. Pavel Telička tento přístup v diskusi ocenil, ale zároveň podotknul, že zájem firem a podnikatelů o dohodu takového významu je nedostatečný. „Pokud chceme dosáhnout skutečně vyvážené dohody s širokou podporou, musí být hlas businessu slyšet mnohem více a silněji než dosud,“ řekl.

TTIP je velkou příležitostí pro malé podniky

„V budoucnu se bude 90 % hospodářského růstu odehrávat mimo Evropu. TTIP je velkou příležitostí pro malé a střední podniky EU,“ poukázal na přínos obchodní a investiční dohody s USA Luc Hendrickx z evropské asociace sdružující malé a střední podniky (MSP) na jednání, které se uskutečnilo 16. 6. 2015 v Evropském parlamentu. Zároveň však upozornil, že očekávané dopady TTIP na MSP je třeba předem důkladně vyhodnotit a jasně definovat.

Lepší regulace a jasné informace

Zástupci MSP přednesli dva klíčové body, které by měla kvalitní investiční a obchodní dohoda s USA zohlednit. „Malé a střední podniky potřebují pro obchod s USA lepší regulaci a jasné informace,“ uvedli. Ty by měly být dostupné na online platformě, která by poskytovala přehled požadavků americké strany a fungovala jako centrální místo pro podporu evropských MSP.

MSP v samostatné kapitole

Ustanovení o snížení byrokratické zátěže a informačním portálu by měla být součástí samostatné kapitoly TTIP se zaměřením konkrétně na malé a střední podniky. „Samostatná kapitola pro MSP je naší prioritou,“ potvrdila Marietje Schaake z ALDE, místopředsedkyně Delegace Evropského parlamentu pro vztahy se Spojenými státy. „Záležitosti týkající se MSP by ale neměly být omezeny pouze na tuto sekci. Chceme, aby na ně pamatovala dohoda jako celek.,“ dodala.

Výhody pro vývozce i dodavatele

Smlouva TTIP může být přínosná i pro podniky, které samy do USA nevyváží. „Malé a střední firmy jsou často součástí dodavatelského řetězce ostatních malých podniků nebo velkých korporací a TTIP tak může podpořit i jejich růst,“ připomněl Anthony L. Gardner, Americký velvyslanec při EU. Digitalizace obchodního prostředí jim navíc dává možnost začít s prodejem na americký trh.

Vaše podněty jsou potřeba

Účastníci kulatého stolu vyjádřili přání, aby se zástupci malých a středních podniků podíleli na nastavení regulatorního rámce TTIP. „EU by měla s MSP komunikovat o TTIP otevřeněji a aktivněji. Měla by naslouchat podnikům z členských států a vysvětlovat jim i veřejnosti očekávané přínosy TTIP,“ zdůraznil europoslanec Nicola Danti. „Díky Vašim podnětům můžeme vyjednat lepší TTIP. Neváhejte se s nimi na nás obrátit, dokud je čas,“ vyzvala představitele MSP Marietje Schaake.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama