Pavel Telička

  • BPP
  • Středočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2016 20:17:00

Naše podniky někdy vůbec nemají ponětí o možnostech oběhové ekonomiky

Naše podniky někdy vůbec nemají ponětí o možnostech oběhové ekonomiky

Jedním z velkých evropských ekonomických témat je tzv. oběhové hospodářství, které může v budoucnu zásadně změnit způsob nakládání se surovinami a přístup k designu a výrobě.

Systém oběhového hospodářství počítá s co možná nejúčinnějším využíváním výrobků jako druhotných surovin za současného snižování objemu odpadu a negativních dopadů na životní prostředí. Tento systém bude výhodný pro spotřebitele, kteří budou moci výrobky využívat delší dobu, i pro firemní sektor, protože vytvoří řadu příležitostí v oblastech opětovného využívání výrobků, údržby a oprav, recyklace a poskytování servisních a dalších služeb.

Jedním z problémů při plánovaném přechodu je nedostatečná provázanost rozhodujících aktérů, především výrobní sféry a finančních institucí. Pavel Telička proto přišel s návrhem na vytvoření platformy, jejímž prostřednictvím by mohli zástupci těchto sektorů sdílet informace a zkušenosti, identifikovat vhodné investiční příležitosti a v důsledku tak urychlit přechod na oběhové hospodářství. Evropská komise v polovině července zařadila tento návrh do užšího výběru projektů, které mají šanci na financování z rozpočtu EU.

„Při svých výjezdech do regionů jsem zjistil, že naše podniky někdy vůbec nemají důležité informace o možnostech a příležitostech, které oběhová ekonomika může přinést pro další rozvoj nového zpracovatelského sektoru. Právě tato skutečnost mě mimo jiné inspirovala k návrhu vytvoření platformy, kde by informace mezi sebou sdílely firmy, finanční instituce, ale třeba také Evropská komise, zkrátka veškeré subjekty, pro které je oběhová ekonomika příležitostí,“ říká Pavel Telička, který se ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Evropského parlamentu zabývá oběhovou ekonomikou jako zpravodaj frakce ALDE ke směrnicím o odpadu a skládkování.

Cílem navrhované platformy je urychlení přechodu na oběhové hospodářství prostřednictvím financování vybraných projektů, zapojení dalších finančních institucí a investorů a v neposlední řadě také vytvoření nových obchodních modelů na bázi oběhového hospodářství. Pilotní projekt Pavla Teličky by tak propojit výrobní podniky a podnikatele, banky, investory, zástupce spotřebitelů, vědecké instituce a národní a evropské instituce.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama