Petr Cvalín

https://www.facebook.com/petr.cvalin.58/
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.07.2016 17:07:58

Turecko se stává pro Evropu bezpečnostním rizikem

Turecko se stává pro Evropu bezpečnostním rizikem

Během pátečního večera došlo v Turecku k pokusu o vojenský převrat. Za převratem stála část armády, která byla nakonec přemožena jak vládními silovými složkami, tak tureckým obyvatelstvem, které je nakloněno prezidentu Erdoganovi.

Po nezdařeném vojenském puči se vyrojilo několik teorií o tom, že vojenský převrat zorganizovaly Spojené státy americké či samotná turecká vláda, aby posléze upevnila svou moc v zemi. Podle mého názoru čas ukáže, kde je pravda.

Nezdařený vojenský převrat ukázal Evropské unii a USA jednu zásadní věc. A to, že většina tureckého obyvatelstva stojí za prezidentem Erdoganem, což se ale nedá říci o armádě. V Turecku aktuálně probíhají čistky jak v ozbrojených složkách a justici, tak i mezi obyvatelstvem. Takže se dá předpokládat, že armáda bude zanedlouho plně loajální turecké vládě, která se úspěšně pokouší o islamizaci země. Je důležité zmínit, že mnoho tureckých vojenských důstojníků má vzdělání jak z amerických vojenských škol, tak i ze středisk NATO. A právě těchto vysokých důstojníků se turecká vláda v rámci čistek zbavuje a nahrazuje je islamisty.

Po dramatických událostech v Turecku bychom si měli položit jednu zásadní otázku. Je opravdu vhodné, aby Turecko, které je velmi vnitřně nestabilní, bylo v budoucnu členem EU a tím pádem rozhodovalo o osudu Evropy? A co otázka členství Turecka v NATO?

Turecký prezident po neúspěšném vojenském převratu posílil.O to těžší s ním budou jednání, týkající se vztahů EU a Turecka. Je zcela jasné, že pro Evropu by byla katastrofa, kdyby EU neustále Turecku ustupovala. A to nepadla zmínka o jeho členství v unii. Je vhodné si uvědomit, že Turecko je velmi nestabilní země a právě proto bychom se měli ptát. Jak si může NATO dovolit mít za člena stát, ve kterém se už odehrálo několik vojenských převratů? Vždyť Turecko se může zanedlouho opravdu stát pro Evropu velkým bezpečnostním rizikem a to i pro státy, které nejsou členy Aliance.


Tímto ale nechci říct, že se k Turecku musí přistupovat jakožto k nepříteli. Tuto zemi musíme pokládat do určité míry za svého spojence. Ale Evropa musí jasně stanovit pravidla, podle kterých bude spojenectví pokračovat.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama