Petr Vileta

Chovej se tak, aby ses za to nemusel nikdy stydět.
  • Piráti
  • Plzeň
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2010 6:28:08

Končíme, jen to ještě nevíme.

Končíme, jen to ještě nevíme.

Tuhle průpovídku z titulku jsme používali v naší partě, když nám bylo něco mezi 15 až 19 lety.

Asi to sami znáte. Někde na lavičkách nebo v parku posedává parta náctiletých, z dálky přicházejí dva, drží se za ruce nebo kolem pasu, vrhají na sebe pohledy, občas se políbí. Ale nic není takové, jak to vypadá. Andula se sice vede za ruku s Karlem, ale už několik dnů chodí s Jardou. Všichni to ví, jen Karel ne. A nebo naopak, Karel předevčírem začal chodit s Renátou, ale Andula pořád nic netuší. 

A právě v takových chvílích někdo z party pronesl onu ironickou větu. Občas si na tu větu vzpomenu, to když zase něco končí, ale dotčení si to odmítají přiznat. Ono každou chvíli něco končí. 

Lidé celá staletí jezdili na koních, nebo ve vozech tažených koňmi. Pak si přijde nějaký podivín s parní lokomotivou. No považte, je něco lepšího než kůň? No samozřejmě, že ne. Kůň je prověřen staletími, nebudeme přece zavádět žádné nevyzkoušené novoty. Vždyť je to i nebezpečné. Člověk přece nemůže jezdit rychleji, než 30 kilometrů za hodinu, to by se tlakem vzduchu udusil. 

Blbost? No ovšem, ale ve své době dokonce vědecky zdůvodněná. A staromilci řvali jako raněný lev. Něco podobného se strhlo kolem prvních automobilů. Byly nebezpečné, nepoužitelné, musel před nimi běhat chlapec 
s výstražným praporkem. Ale kde je dnes kůň, kočár, bryčka, dostavník? Je to sport nebo turistická atrakce.

A tak to je témeř se vším. Kdo si dnes vzpomene, co to byl telegraf? Zanikl dálnopis, postupně se přestává používat i fax a je nahrazován e-mailem, SMS, MMS. Jenže některé věci jsou zastaralé, ale dosud to o nich není všeobecně známo. Například taková železnice. Je opravdu dobré, aby z Horní vsi vedla lokálka do Dolní vsi? Kolik váží taková "souprava jednoho vagonu" a kolik přepraví lidí? Jaká je tedy spotřeba energie na přepravu jednoho člověka? Možná by bylo mnohem lepší nahradit lokálku trochu upravenou tramvají. Možná by ty upravené tramvaje mohly jezdit i mezi Prahou a Kladnem a z nádraží sjet na tramvajové koleje a zařadit se do městské dopravy. Možná je lepší nahradit lokálku autobusy. Teď momentálně asi na zemní plyn, v budoucnu možná na elektřinu z větrných elektráren. Ona se totiž elektřina hrozně špatně skladuje. Nelze ji
napytlovat jako uhlí. No a větrníky zase vyrábí energii když fouká vítr, a ne když je to potřeba. Takže takové nabíjení elektromobilů nebo elektrobusů by při foukajícím větru byl asi dobrý nápad. A když foukat nebude, tak se bude dobíjet ze stávající rozvodné sítě. 

Ale nejen technika se vyvíjí. Zastarávají i mnohé postupy v medicíně, u mnoha léků se po letech prokáží jejich neblahé vedleší účinky. A staromilci opět křičí něco o tradicích, prověřených postupech, vědeckých důkazech a odmítají všechno nové, ať jsou výsledky sebelepší. Že by někomu mohly narůst třetí zuby nebo amputovaná končetina? To by se musely použít kmenové buňky a na to zapoměňte. My máme naučené trhání zubů, řezání končetin a náhrady protézami. Nikdo nám tu nebude zavádět žádné novoty.

A ani u medicíny to nekončí. Zastarává i politika. Tradiční dělení na pravici a levici ztrácí smysl. Pravicové strany dělají levicová rozhodnutí, aby předešly "vzpouře na vsi", a levicové strany dělají pravicová rozhodnutí, protože nelze rozdávát do nekonečna. Kde nic není, ani čert nebere. A staromilné strany velmi vytrvale ignorují nová témata, přinášená rozvojem vědy a techniky. Internet? Elektronické volby? Výzkum vesmíru? Nechoďte na nás s těmihle novotami! Naše strana, se stoletou tradicí, má osvědčené recepty. Jenže kdo dnes používá k dopravě do práce koně a zprávy předává telegrafem?

Myslím, že nastal čas opustit překonané a zastaralé principy a přiklonit se k novým. Žádné prudké pohyby, žádné překotné změny, žádné horké novinky, ale staré je třeba s úctou a poděkováním opustit a začít žít moderně. I ty politické strany a jejich programy je třeba znovu zhodnotit z pohledu 21. století.

Psáno pro Aktualne.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama