Petr Vileta

Chovej se tak, aby ses za to nemusel nikdy stydět.
  • Piráti
  • Plzeň
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.07.2010 4:02:14

Šťouralové zatracení

Šťouralové zatracení

"Oni si nedají pokoj a nedají a pořád budou do něčeho šťourat. Trhněte si nohou, vašnostové!" Takhle asi uvažovali na Ministerstvu kultury ČR, když dostali žádost o poskytnutí informací o průběhu vyjednávání "Obchodní dohody proti padělání", známější

A kdo že jsou ti vašnostové a šťouralové? Česká pirátská strana, samozřejmě. My šťouráme do všeho, co zavání cenzurou a špehováním, máme to tak nějak v popisu práce a opravdu nedáme pokoj, protože svoboda projevu a tudíž i svobodný internet bez cenzury je pro nás důležitý. Důležitější, než ochrana zisků nadnárodních mediálních gigantů. Tedy ono se v té dohodě píše o ochraně duševního vlastnictví a práv autorů a tak, ale nevěřte tomu. Když vyjde nová kniha, písnička, nebo film, tak většina zisku připadne vydavatelům, nakladatelům, distributorům a dalším příživníkům, autor sám z toho má nanejvýš tak 10 %, mnohdy ještě méně.

 Takže se upeče mezinárodní dohoda "O ...", ale to je vlastně jedno o čem, hlavně, aby ochránila ty naše obrovské zisky, že. A hlavně se to musí udělat pokud možno potichu, aby nikdo moc neprotestoval, než to bude hotové. Protože jak je jednou něco hotové, tak to platí a změnit to pak nejde, protože ... no on se nějaký nepřekonatelný důvod vždycky najde. No a před poslanci Evropského parlamentu to raději také utajíme, ještě by to mohli prozradit svým voličům. Jednání Evropského parlamentu se prohlásí za neveřejné a vlk se nažere a koza zůstane celá. Tedy evropští poslanci se nažerou, ehm ... dostanou informace od Evropské komise, ale nesmí o tom mluvit. Nevěříte? Tady je citace Christian Engströma, poslance Evropského parlamentu za Švédskou pirátskou stranu:

 "Dnes do Evropského parlamentu přišli vyjednavači ACTA z Komise, aby informovali Parlament o tom, co se stalo v posledním kole jednání v Lucernu. Nicméně setkání bylo prohlášeno za neveřejné, tj. nepřístupné veřejnosti."

...

"Na jednání jsem se zeptal, co to znamená, jestli tu jsou nějaká omezení na šíření a použití získaných informací. Zpočátku se zdálo, že Komise na tuto otázku nechce odpovědět s jasným ano nebo ne, ale když jsem svou otázku zopakoval po několikáté, konečně odpověděli, že nemám právo šířit poskytnuté informace."

...

"Poté jsem jednání opustil, protože v tomto případě nejsem ochoten přijmout informace podané za takových podmínek. Neexistuje žádný rozumný důvod, proč by se jednání kolem dohody ACTA měla provádět v tajnosti, nebo proč by členové Evropského parlamentu nesměli diskutovat se svými voliči."

...

"Dohoda ACTA pojednává o zavedení přísné legislativy k posílení duševního vlastnictví, jakou jsou autorská práva a patenty. Nedostatek transparentnosti během těchto jednání považuji za zcela nepřijatelný. V demokracii by nové zákony měly vznikat tak, že by zvolení zástupci nejprve vedli otevřenou diskusi s veřejností. Neměli by vyjednávat za zavřenými dveřmi s nezvolenými úředníky v Komisi, se snahou udržet občany mimo proces jednání, dokud nebude pozdě cokoliv změnit."

No a naše miniserstvo (to není překlep, opravdu nás se....) se samozřejmě rádo k těmto nekalým praktikám přidá. Z občana lze nanejvýš vyždímat nějaké ty daně, ale to je málo, tak se přidá ještě postih za "nelegální obsah" ve vašem notebooku, MP3 přehrávači, mobilu. A kontrolovat to budou celníci na hranicích, stejně teď nemají moc co na práci a možná se tím vytvoří i další pracovní místa. Že ani nevíte, že ten program, film, písnička jsou nelegální? Že to máte z Youtube? No to je ale jedno, máte si to nějak zjistit. Neznalost neomlouvá.

Odkazy:

Text žádosti o poskytnutí informací

Text odpovědi Ministerstva kultury ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama