PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2020 13:14:00

Apeluji, aby se rozdělování peněz dělo zcela transparentně

Apeluji, aby se rozdělování peněz dělo zcela transparentně

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k stavu legislativní nouze

 Vážené dámy, vážení pánové, pane předsedající, pane premiére, zástupci vlády,

já bych chtěl poděkovat za to, že vláda již před 14 dny zahájila diskusi se stranami ve Sněmovně, nejen tedy s koaličními partnery, ale i s opozicí. Myslím si, že ty dvě schůzky, které proběhly, zejména ta první, byla inspirativní i pro vládu, a jsem rád, že řada těch návrhů, které byly navrhovány, dostála i sluchu šéfů a šéfky některých resortů a ty se promítly do tohoto prvního balíčku, který dnes Sněmovna bude projednávat.

Já bych, a vím, že ta situace je obtížná a věci se dějí velmi rychle, chtěl požádat, pokud i třeba již je nějaký návrh ve fázi téměř hotové, zda by mohl být konzultován nebo poskytnut s důvěrou i poslancům, kteří se tím zabývají v rámci svých resortů nebo výborů, zejména ta věc z poslední doby týkající se školství. Skutečně bylo velmi náročné probrat všech 54 nebo kolik paragrafů během tak krátké doby, ale podařilo se a já děkuji lidem ve výboru, který se tím zabýval, že se tím i dnes prokousali.

Já bych chtěl, a jsem rád, že i tady pan premiér nás vyzval k užší spolupráci, zejména týkající se třeba i toho krizového štábu, zdůraznit - vím, že na úrovni komunální politiky nebo na úrovni krajů v regionech to ti lidé vnímají a solidárně si pomáhají, ale skutečně bychom se také měli výrazněji zaměřit na skupiny, které jsou v tuto chvíli vyloženě ohrožené. My se často díváme i v návrzích, řekněme, na toho běžného člověka, který v tuto chvíli buďto může pokračovat ve výkonu své práce, nebo je nějakým způsobem omezen, ale nastalá situace týkající se výkonu jak třeba úřadů práce, či sociálních služeb je skutečně tristní a je řada lidí, a ve studii, která byla zveřejněna na konci roku, Rozděleni svobodou se hovořilo o 40 % lidí v české populaci, kteří jsou v tuto chvíli na nějaké, řekněme, kritické hranici pádů do chudoby a strádají. A na tyto je potřeba pamatovat také. Například je důležité a myslíme si, že už to bylo dobře rozjednáno, akutně řešit problém lidí v exekucích nebo lidí, kteří velmi rychle mohou být v nějaké finanční situaci, kdy nebudou moci dostát svým standardním požadavkům na život v nájmu, ale i třeba dluhům, které tak vznikají. Určitě bychom se v dalším balíčku měli podívat na to, jakým způsobem by byl uplatňován insolvenční zákon, protože řada firem nemůže v tuto chvíli hradit své pohledávky.

Já mám hodně informací z regionu, týká se to i třeba Ministerstva práce a sociálních věcí. Skutečně řada lidí se teď obrací na systém o pomoc a musíme určitě v tomto režimu zajistit, aby docházelo k řádnému vyplácení všech dávek a aby si na ně lidé mohli sáhnout. Další velká otázka. A jsou to skutečně ty nejohroženější skupiny. Už v tuto chvíli má Česká republika velké množství lidí bez domova. V tuto chvíli to řeší města na nějaké své úrovni, třeba jsou prázdné hostely, protože cestovní ruch je v útlumu. Měli bychom se i obrátit nebo nějakým způsobem systematicky řešit možnost podpory lidí bez domova například skrze registr nebo ten slavný systém, kde jsou ty jednotlivé budovy v majetku státu, i třeba vytipovat nějaké možné objekty pro lidi, kteří jsou v rizikové skupině, nemají možnost někde zůstat v karanténě a jsou vlastně na ulici a jsou touto epidemií ohroženi.

Já bych chtěl požádat, a nebudu teď jmenovat oblast OSVČ, ostatně to tady zaznělo, a já i z těch debat s ministerstvy vím, že je shoda na tom směru té podpory, ne vždy na míře nebo způsobu, ale chtěl bych skutečně apelovat, aby se, řekněme, zprůchodnila ta komunikace týkající se návrhů zákonů a opatření mezi zástupci vlády a poslanci v Poslanecké sněmovně - nejen opozičními poslanci, protože, když se bavíme s kolegy, často se některé informace stejně jako my dozvídají z tiskových konferencí, a aby se tedy zákony, které budou měnit prostředí v České republice pravděpodobně na poměrně dlouhou dobu, schvalovaly jako zákony, ne jako rozhodnutí jednotlivých ministrů.

Myslím si, že ta diskuse je velmi důležitá, protože i ty postřehy a parametry v jednotlivých resortech můžeme napoprvé udělat společně a správně, ne potom ty věci měnit.

A můj druhý apel. Myslím si, že to je důležité. V tuto chvíli budeme hlasovat o změně rozpočtu, budeme se bavit o míře deficitu. A vláda již na svém jednání nejen deklarativně na tiskových konferencích hovoří o těch impulsech do české ekonomiky k podpoře malých firem, samozřejmě budou to obrovská množství financí i třeba ze zdrojů, které nám na boj s koronavirem poskytne Evropská unie. Chceme využívat tu změnu k tomu, aby třeba domácí firmy mohly dodávat potřebné materiály. A já bych prosil a apeloval, aby toto rozdělování peněz a ta pravidla rozdělování byla naprosto jasně stanovena a aby se tak dělo zcela transparentně, aby bylo jasné, kdo v danou chvíli má na co nárok. Předejde to spekulacím, předejde to i nějakým podezřením a skutečně bavíme se o desítkách, možná stovkách miliard korun, které v tuto chvíli budou nasměrovány jiným směrem, a je velmi důležité, aby toto bylo vyřešeno.

Já bych chtěl poděkovat ještě jednou panu premiérovi, že dal tu nabídku opozici, která může v tuto chvíli podle vyjádření navrhnout svého zástupce do centrálního krizového štábu. Také bych chtěl ocenit, že pan Vondráček navrhuje - a tady už ta debata proběhla mezi předsedy stran a panem premiérem - zřízení nějakého ekonomického týmu, který bude řešit ekonomické otázky na poli Sněmovny. To si myslím, že je krok správným směrem. A já mám ještě seznam různých návrhů, my je postupně zasíláme na ministerstva, ale já věřím, že teď to budeme moct probrat se zástupci vlády ideálně třeba dnes o přestávce nebo po jednání schůze Sněmovny. Děkuji a věřím, že to společně zvládneme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama