PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2020 16:29:00

Ať je ta volba veřejná

Ať je ta volba veřejná

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2020, návrh na volbu členů Rady České televize.

Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane předsedající, já bych chtěl reagovat, respektive vystoupit se dvěma body k tomuto jednání. První, a zaznělo to tady od několika předřečníků, skutečně jdeme volit zástupce do rady veřejnoprávního média. Když jsme se s demokratickou opozicí sešli nad těmi jmény a pak jsme o nich hovořili zejména po těch veřejných vystoupeních, tak jsme se bavili také o kandidátech, o jejich odborných kvalitách, kde první, co zaznělo, a všichni s tím z demokratické opozice souhlasili, že nebudeme, a přihlásili se kandidáti, kteří jsou třeba nějakým způsobem propojeni s nějakou politickou stranou, nominovat takové kandidáty, u nichž by takové propojení bylo. Ať to jsou nějací bývalí kandidáti nebo někdo, kdo úzce spolupracuje s nějakou specifickou stranou, takže to zaznělo jako podmínka. My jsme měli v návrhu nějaké organizace, třeba i člověka, který kandidoval za pirátskou stranu, a toho jsme automaticky vyřadili, abychom toto vyloučili. Dívali jsme se na to spektrum lidí podle odbornosti, nezávislosti, jejich práce historické, jejich přínosu pro nezávislá média, a takto jsme postupovali, takové kandidáty jsme my za Piráty navrhovali. To je první část, kterou jsem chtěl říct.

Druhá část, ta si myslím, že je podstatná, a tady už zaznělo od některých mých předřečníků, zejména od hnutí ANO, že ta volba je potom dle toho vědomí a svědomí a že se ten člověk bude rozhodovat, a že toto je nějaké doporučení, kterým se nikdo nemusí zabývat. Já to beru, je to vaše odůvodnění, spousta lidí vydrží hodně i ten tlak třeba veřejný. Tam se nabízí to přirovnání k hroší kůži. Ale budiž. Pojďme tedy tou cestou, a mě vadí, že při každém hlasování, kde my někoho volíme, se tady věší bulíky na nos občanů. Jednací řád předjímá veřejnou volbu. Veřejnou volbu, nikoli tajnou. Pan Andrej Babiš v souvislosti s volbou pana Křečka na pozici ombudsmana, pak říkal: No, a voni mu to ty lidi naházeli, a nejlepší by bylo kdybysme předešli těm spekulacím - cituji volně pana premiéra - ať jsou tyto volby veřejné. Ony jsou volby veřejné, ale vždy tady vystoupí pan předseda Kolovratník a dá návrh pro tu volbu tajnou. A pak všichni zahlasují, většina podpoří volbu tajnou, my hlasujeme pro volbu veřejnou, tudíž proti tomu návrhu tajné volby. Pak se jde hlasovat a pak se tady hraje ten betl, jestli náhodou někdo v té opozici nezklamal, jestli to naházeli ti nebo oni, jestli to podpořil ten člověk. Takže když tady zaznělo, že člověk, který volí, protože si za tím stojí a nějaký takový pamflet, nebo řekněme soupis vlastností kandidáta, ať kladných či záporných, to nemůže ovlivnit, pojďme tedy si říct nahlas, a já bych tím chtěl vlastně navázat na to, co řekl pan premiér Babiš v souvislosti s panem Křečkem - pojďme tedy hlasovat proti návrhu komise na volbu tajnou, tím pádem to bude volba veřejná, a my se můžeme podívat, jestli ta doporučení, která byla v dopise pana poslance Berkovce, jestli platí, nebo ne, jestli se volí ti lidé podle kompetencí, nebo podle toho kritéria - je vstřícný k hnutí ANO, popřípadě k premiérovi České republiky.

Takže Piráti jako vždy budou hlasovat proti návrhu, který zde předložila komise pro tajnou volbu, protože jednací řád předjímá, že ta volba je veřejná. Chtěl to i premiér, já jsem rád, že v některých věcech najdeme shodu a můžeme panu premiérovi vyhovět. Děkuji. (Potlesk z řad Pirátů.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama