PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2020 22:07:00

Fakt bych čekal trochu pokory, než takové bití se do prsou a šermování čísly

Fakt bych čekal trochu pokory, než takové bití se do prsou a šermování čísly

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2020 o úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními

 Já bych chtěl jenom poděkovat v první řadě, že paní ministryně Maláčová potvrdila výpočet pana předsedy klubu ODS Stanjury. Já to často vidím v tom, když vláda vystupuje na svých nekonečných - já jsem včera hodně trpěl - konferencích, kde tam takto šermuje s čísly a procenty. Takže reálně z celkového počtu podaných žádostí jich skutečně bylo do deseti dnů vyřešeno asi tak padesát procent. To je první věc.

A mně přijde, já vím, že byla dost nepříjemná reportáž - díky za ni - ve 168 hodinách v pořadu České televize, kde se hovořilo (o tom), na koho vláda zapomněla. A byly tam ty smutné příběhy těch lidí, co dělají na DPP, DPČ, těch lidí, kteří na to nedosáhli přes kurzarbeit, s. r. o., která tam v té kavárničce, ti lidé prodávají to kafe, dva manželé, a nedostali od vlády ani floka. My jsme s těmito věcmi, DPP, ošetřovné pro lidi, co jsou doma třeba na mateřské, maminky a může to být i otec, který má nějaký menší úvazek, pro lidi, kteří dělají na OSVČ třeba konzultanty, nemají teď práci a jenom díky tomu, že za pár fufňů někde na DPP učili na výšce, tak také nedostali nic.

Takže co se stane dnes? Vy to měsíc bojkotujete, děláte z nás blbečky a z lidí blbečky - promiňte, že používám toto slovo - Česká televize odvysílá reportáž, kde to konečně demaskuje, reportáž, kde tedy vláda nevystupuje, takže tam zaznívá, jak to ve skutečnosti je, a dnes s velkou slávou poslanci vládní koalice dotlačí na výbor návrh, a od té doby už je to všechno vyřešené, my jsme to věděli, my jsme to chtěli. A ještě se tady budete bít do prsou, jak se to dneska vyřešilo. Věc, která mohla být vyřešena před měsícem, pan premiér Babiš - je tady - si pozval opoziční poslance na ten mítink, já jsem tam seděl v tom jednacím sále klubu ANO, byli jsme tam od sebe ten metr a půl, vypadávalo to připojení na vládu, seděli tam předsedové stran a říkali - tak, my máme pro vás těch pět věcí, tady na to je třeba pamatovat, je to 150 tisíc lidí. Když jste to ignorovali, minule už jsme mohli mít schváleno i to OSVČ s tím kombinovaným úvazkem, i to DPP, DPČ, to tady rozstřílel kritikou pan předseda klubu ČSSD Chvojka, pak tady vystoupila z ČSSD a zařízla to i těm, co mají to OSVČ jako vedlejší úvazek, nemají ho jako hlavní příjem, a dnes si tady budeme tleskat.

Tak já jsem rád a chtěl bych poděkovat České televizi, že ve 168 hodinách, v tom pořadu, tu první reportáž dala, protože taková je realita a já fakt bych čekal trochu pokory od toho, že něco bylo zcela jasné už na začátku, než takové bití se do prsou a šermování tady čísly, protože toto bylo vědět a ta data, ty počty, paní ministryně, na tom úřadu máte. Když tady paní ministryně Schillerová vystupovala s tím, že není vidět, jestli ti lidé měli smlouvy nebo neměli smlouvy, tak od začátku v tom pozměňovacím návrhu, protože jsme věřili, že MPSV dokáže zachytit ty lidi, kteří z toho vypadnou i přes ten náš návrh, bylo jasné řečeno - lidé, kteří odvádějí pojištění nad ty tři tisíce a nad těch deset tisíc, takže celá ta argumentace, že my nevíme, kolik jich je, my jsme vám to říkali, kolik jich je, máme to změřené a oba dva úřady, jak Ministerstvo práce a sociálních věcí, tak Ministerstvo financí přece ty přehledy má.

Tak já nevím, jestli pracujeme s daty, tak ne, ta data nejsou počet vyřízených žádostí po tom, co si lidé požádali, ale počet lidí, kterých se to týká, a propady, které budou zažívat kvůli tomu, že jste měsíc přemýšleli, jak to odprezentovat jako vlastní projekt. To mně přijde skutečně špatně. Já budu rád, když se to dneska schválí, i když s tou novou podobou také nejsem dvakrát spokojen, ale alespoň něco.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama