PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2019 11:49:00

Garanční výbor podpořil zákon o právu na digitální služby

Garanční výbor podpořil zákon o právu na digitální služby

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, kterému předsedá Ivan Bartoš, jednomyslně podpořil zákon o právu na digitální služby. Ten má občanům garantovat právo do pěti let od jeho schválení požadovat od státu veškerou komunikaci elektronicky.

Návrh zapadá do celkové vládní koncepce Digitální Česko a je pod ním podepsáno 137 poslanců. Na přípravě zákona se podíleli experti všech politických stran, zástupci ICT Unie i vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla. Návrh zákona podpořili také ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš.

„Je to bezpochyby revoluční legislativa, která dává záruku, že k digitalizaci skutečně dojde. Jeho realizace přinese občanům potřebný komfort, na který jsou zvyklí z komerčních služeb, jako je například elektronické bankovnictví, nákup letenek, nakupování online. Navíc je legislativa velmi oceňována i mezi úředníky státního aparátu napříč resorty. Pozitivní je také to, že do budoucna přinese úspory v nákladech na fungování státní správy - ve vyřizování agendy, která doposud probíhá výhradně na úřadě u okénka. Tato možnost bude lidem samozřejmě nadále zachována, ale nově budou mít možnost plnohodnotně využít právě digitální obsloužení,” komentuje předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Zákon o právu na digitální službu je zastřešující zákon a velký krok vpřed. Nesmíme však zapomínat ani na další eGovernment zákony, které poslanecká skupina předložila - digitální technická mapa, využití bankovních identit v kontaktu se státem či založení firmy za jeden den. Tyto zákony dohromady určí zcela nové mantinely a mají potenciál rozhýbat ztuhlý eGovernment v Česku,” dodává předseda Výboru pro eGovernment Ondřej Profant.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama